Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος αεροπλανοφόρου: Γιγαντώνεται το τουρκικό Ναυτικό
Σε συρρίκνωση το ΠΝ και χωρίς μελλοντική προοπτική
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η τουρκική κυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου, σε συνάντηση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση αλλά και οι μελλοντικοί στόχοι της αμυντικής και δη, της ναυπηγικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
Η επιτροπή εστίασε στις ναυπηγήσεις για το τουρκικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένης της φάσης σχεδιασμού ενός αεροπλανοφόρου και των αποφάσεων κατασκευής φρεγατών κλάσης MILGEM (MILGEM 9-10-11-12), περιπολικά πλοία ανοιχτής θαλάσσης, νέα αποβατικά σκάφη, νέων ναρκοθηρευτικών και σκάφη εφόδου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο, δήλωσε ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του σημείωσε εξαγωγές σε επίπεδο ρεκόρ 5,5 δισ. $, παρουσιάζοντας αύξηση 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όπως είπε η εμπιστοσύνη στα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποδεικνύεται από την αύξηση του αριθμού των χωρών που εισάγουν αυτά τα προϊόντα, αυξάνοντας από 176 πέρυσι σε πάνω από 185 φέτος.
Το αεροπλανοφόρο
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η φιλοδοξία της Τουρκίας να κατασκευάσει ένα καθαρό αεροπλανοφόρο αυτή τη φορά ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της για προβολή ισχύος στην περιοχή της (δηλαδή ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο) και πέρα από αυτήν. Ο τουρκικός Στρατός δραστηριοποιείται ήδη πέρα από τα σύνορά του, με στρατεύματα σταθμευμένα σε μέρη όπως το Κατάρ, η Σομαλία, το Ιράκ και η Συρία.
Επίσης αναφέρεται ότι η απόκτηση ενός αεροπλανοφόρου θα επεκτείνει την ικανότητα της Τουρκίας να προβάλλει ναυτική και αεροπορική ισχύ, ενισχύοντας την επιρροή της στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτή η στρατηγική ικανότητα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής και των ναυτικών δυνατοτήτων γειτονικών χωρών όπως η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει γαλλικά αμφίβια πλοία επίθεσης κλάσης Mistral.
Φρεγάτες κλάσης Milgem
Το πρόγραμμα MILGEM είναι ένα εγχώριο πρόγραμμα πολεμικών πλοίων που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος του ναυτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας. Η κατασκευή των πλοίων MILGEM 9-10-11-12th, γνωστών ως φρεγάτες I-class, αποτελεί συνέχεια αυτού του προγράμματος.
Ως πρόγραμμα MILLGEM 1-2-3-4 το τουρκικό Ναυτικό εννοεί τις κορβέτες κλάσης Ada, και ως πρόγραμμα MILLGEM 5-6-7-8 τις φρεγάτες κλάσης “I” , με το πρώτο σκάφος το TCG Istanbul (F 515). Το οποίο θα ενταχθεί σε υπηρεσία στις αρχές του έτους.
Οι φρεγάτες I-class, όπως και η TCG Istanbul, έχουν σχεδιαστεί για διάφορες επιχειρήσεις, όπως περιπολίες, επιτήρηση και μάχη. Είναι εξοπλισμένες με προηγμένα συστήματα όπλων και αισθητήρων, όπως το εγχώριο σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS MDAS για 64 πυραύλους επιφανείας-αέρος, 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας ATMACA, ένα Super Rapid 76 χλστ. και το CIWS Aselsan Gokdeniz CIWS. Αυτές οι φρεγάτες αντιπροσωπεύουν αυξημένη χωρητικότητα καυσίμου και λειτουργική εμβέλεια σε σύγκριση με τις προηγούμενες κορβέτες της κατηγορίας Ada.
Έτσι η Τουρκία θα διαθέτει προς το τέλς της δεκαετίας:
4 εκσυγχρονισμός φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 (κλάσεις Barbaros και Salihreis).
4 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης G.
8 φρεγάτες κλάσης “I”.
4 κορβέτες κλάσης Ada.
2 Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης κλάσης HISAR με 8 α/α πυραύλους HISAR-D RF και οκτώ ATMACA.
Συνολικά 22 κύριες μονάδες επιφανείας πλην των πυραυλακάτων και λοιπών σκαφών.
Την ίδια περίοδο το ΠΝ στην καλύτερη περίπτωση θα παρατάσσει 3 FDI, 6 φρεγάτες “S” και 4 MEKO 200 (ελπίζεται εκσυγχρονισμένες), για ένα σύνολο 13 σκαφών, με τη διαφορά ότι προς το τέλος της δεκατίσας οι 6 φρεγάτες “S” θα είναι εντελώς απαρχαιωμένες και χωρίς ουσιαστική αξία, οπότε πρακτικά μιλάμε για ένα Ναυτικό των 7 φρεγατών.
Turkish president @RTErdogan wants first aircraft carrier for Turkish Navy – @NavyRecognitionhttps://t.co/c11OyoRMjR
— Jerome OLLIER (@JeromeOLLIER) January 4, 2024