Σύμφωνα με το CBS η  στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναθέσει ρόλους στις γυναίκες που υπηρετούν, που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά μόνο για άνδρες. Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο όταν ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Leon Panetta ήρε τον αποκλεισμό των γυναικών από πολλούς μάχιμους ρόλους ανοίγοντας έτσι 240.000 θέσεις στο στράτευμα και την ευκαιρία να υπηρετήσουν γυναίκες στην πρώτη γραμμή για πρώτη φορά στην αμερικάνικη ιστορία.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες υπηρετούν ήδη πλαί στους άνδρες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το 15% του προσωπικού είναι γυναίκες και στα δυο ανοικτά μέτωπα των Αμερικανών έχουν ήδη αναπτυχθεί 280.000 γυναίκες από τις οποίες 152 έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Όπως αναφέρει η Dr. Nora Bensahel, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, την τελευταία δεκαετία οι πόλεμοι έχουν χάσει την παραδοσιακή μορφή τους καθώς δεν υπάρχει πλέον καθορισμένο μέτωπο μάχης και έχουν γίνει ασυμμετρικοί. Αυτό σημαίνει ότι και οι γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν υποστηρικτικούς ρόλους στα μετώπισθεν, είναι και αυτές στόχοι του εχθρού.

Κύρια ανυσηχία των στρατιωτικών είναι το αν οι γυναίκες θα έχουν το απαραίτητο επίπεδο φυσικής κατάστασης έτσι ώστε να μην αποτελούν βαρίδι για τις μονάδες τους. Το άλλο που σκέφτονται είναι το θέμα των κοινωνικών στερεοτύπων το οποίο βέβαια οι Αμερικανοί έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν με τα θέματα των ομοφυλόφιλων στρατιωτικών το οποίο αντιμετώπισαν με το “Don’t Ask, Don’t Tell” (DADT). Εξάλλου, μια έρευνα της RAND το 2010 σχετικά με την επίδραση της συνυπηρέτησης των ομοφυλοφίλων και ετεροφυλόφιλων στο αξιόμαχο μάχιμων μονάδων έδειξε ότι ο κίνδυνος της μάχης είναι αυτό που “δένει” μια μονάδα και οχι οι κοινές αξίες ή άλλες κοινωνικές συμπεριφορές.

Παρόλ’αυτά η ενσωμάτωση γυναικών σε μάχιμες μονάδες είναι πιό περίπλοκη. Όπως λέει ο Ταξίαρχος Bennet Sacolick, της Διεύθυνσης Προσωπικού της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, αυτό που τον ανυσηχεί είναι η αντίδραση των ανδρών όταν θα πρέπει να έχουν γυναίκες στις μικρού μεγέθους μονάδες τους, οι οποίες δρούν για μεγάλα διαστήματα σε απομονωμένα και αφιλόξενα περιβάλλοντα. Όμως, όπως έδειξε και η δράση των Cultural Support Teams (μονάδες αποκλειστικά από γυναίκες στο Αφγανιστάν) και η συνεργασία τους με ανδρικές μονάδες, τα προβλήματα στην πράξη υπερκεράσονται.

“Οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στο κρύο και στον πόνο, είναι πιό υπομονετικές, μαθαίνουν πιό εύκολα ξένες γλώσσες και κάνουν πιό εύκολα σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό” αναφέρει ένας πρώην Διοικητής Ειδικών Δυνάμεων και συνεχίζει “όλα είναι θέμα του πως θα δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που θα αφήνει τις γυναίκες να κάνουν ότι και οι άνδρες; μάλλον όχι..το θέμα είναι να δημιουργήσεις ενα περιβάλλον που θα εκτιμά αυτό που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και το πως θα τις οργανώσεις να κάνουν αυτά τα πράγματα και το πως θα εξασφαλίσεις ότι θα εκτιμηθούν. Δεν έχει να κάνει με το να βγάλεις την Σχολή Ειδικών Δυνάμεων αλλά με το να εκμεταλλευθείς τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των γυναικών”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ