Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την ακρόαση του προτεινομένου – από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη – για διορισμό στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η. Α.Ε.), κύριο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη.

Η έγκριση του νέου ΔΣ γίνεται τμηματικά, καθώς την Παρασκευή, κατά τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, εγκρίθηκαν μόνο τα νέα μέλη. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου πρότεινε τη διακοπή της και τη συνέχισή της την Τρίτη, ώστε να εγκρίνει τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, αφού προηγηθεί η έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης τις αλλαγές και στις θυγατρικές, δηλαδή στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το νέο συμβούλιο έχει έντονο στο συνδικαλιστικό χαρακτήρα, αφού για πρώτη φορά αναλαμβάνει στο τιμόνι της ΔΕΗ πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ενώ από τα έξι μέλη, τα τέσσερα προέρχονται από τη ΔΕΗ: Οι κ.κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Παπαγεωργίου Χρήστος, Ανδριώτης Γεώργιος και Εμμανουήλ Κορωνιωτάκης. Τα υπόλοιπα μέλη είναι από τον πανεπιστημιακό χώρο: Οι κ.κ. Γούτσος Σταύρος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος) και Πραματιώτης Παναγιώτης. Επίσης, το κομματικό στοιχείο δεν λείπει αφού οι κ.κ.   Παναγιωτάκης και Γούτσος ήταν υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νούμερο ένα κριτήριο στο μυαλό του υπουργού, ήταν η επιλογή ενός προσώπου που θα ήξερε από μέσα την ΔΕΗ και τα προβλήματα της επιχείρησης, ώστε να μη χαθεί χρόνος για την εξυγίανση της. Δεύτερο, να είναι άνθρωπος που θα ήταν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας και γενικά κοντά στη φιλοσοφία του κ. Λαφαζάνη. Οι επιλογές του δείχνουν και την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στην αγορά ηλεκτρισμού, με την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την παρεμβατικότητα.

Ο νέος καπετάνιος της ΔΕΗ και αντικαταστάτης του μέχρι πρότινος προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Αρθούρου Ζερβού αναλαμβάνει, λοιπόν, να υλοποιήσει μια «καυτή» ατζέντα. Θα πρέπει να λειτουργεί με μεγαλύτερο έλεγχο του Δημοσίου και ταυτόχρονα να λύσει το θέμα των ανεξόφλητων ληξιπρόθεσμων χρεών της ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ, το υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, την χρηματοδότηση για τις νέες επενδύσεις, τις συστάσεις της Ευρώπης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού- μετά την ακύρωση του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» και της πώλησης της.

Ένα ακόμα θέμα είναι  τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), δηλαδή ο μηχανισμός μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής για την ενέργεια που παρέχουν στο σύστημα.

Αναλυτικά το νέο ΔΣ

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος προτείνεται ο Παναγιωτάκης Εμμανουήλ, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος (Ε.Μ.Π.) και διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ από το 2001. Σήμερα είναι Διευθυντής Οργάνωσης, Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της ΔΕΗ ΑΕ., με τη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού καθώς και με μελέτες και κατασκευές του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής της ΔΕΗ.

Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος προτείνεται ο Γούτσος Σταύρος, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στον τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Γούτσος Σταύρος είναι μαθηματικός και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο αντικείμενο «Συστήματα Ελέγχου και Ρύθμισης Δημόσιων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Ο κ. Κορωνιωτάκης Εμμανουήλ θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου. Ο κ. Κορωνιωτάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός (ΕΜΠ) και από το 1987 εργάζεται ως στέλεχος στον όμιλο της ΔΕΗ με κύριο αντικείμενο την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προιστάμενος του τομέα μεγάλων διασυνδέσεων, όπως επίσης και στη μελέτη και εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής CIGRE και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιστημονική επιτροπή (Β1) της Διεθνούς Επιτροπής CIGRE.

Για μέλη του ΔΣ προτείνονται επίσης οι:

Ανδριώτης Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ). Εμπειρία άνω των 40 ετών, σε μελέτες σκοπιμότητας, τεχνικές μελέτες, επίβλεψη, συμβατική διαχείριση και στη διοίκηση υλοποίησης μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για Υδροηλεκτρικά και Υδραυλικά Έργα. Εμπειρία λειτουργιών διοίκησης ΔΕΗ (Μέλος ΑΣΚΕ/ΔΕΗ).

Παπαγεωργίου Χρήστος, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός (ΕΜΠ), τέως Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από το 2000 έως το 2006 και Διευθυντής της Ομάδας Έργου Ανάπτυξης Ορυχείων μέχρι το 2010. Απασχολήθηκε στη διάνοιξη, λειτουργία και ανάπτυξη του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Πραματιώτης Παναγιώτης, πτυχιούχος Φυσικός, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991 – 1996). Από το 1997 ως το 1999 άσκησε ελεύθερο επάγγελμα. Από το 2000 έως το 2009 στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ. Από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα είναι προϊστάμενος του Τομέα Εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας της ΜΟΔ ΑΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ