Να καταθέσουν έως την Κυριακή προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από υπουργούς, σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 118 εκατ. ευρώ, θα είναι τα εξής: 

-Ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανα βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας θα ισχύει άμεσα, από 1 Ιουνίου 2016 και όχι από 1 Ιανουαρίου του 2018.

-Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επι του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται πιο νωρίς και επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που προβλεπόταν αρχικά

-Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1.1.2016

Πάντως υπάρχουν και κάποια θετικά στην τροπολογία που περιλαμβάνει τα ισοδύναμα:

-Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγηση των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Επίσης, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016.

-Προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.

Η άτακτη υποχώρηση και αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα ήρθε ως απόρροια των αντιδράσεων των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και της κάθετα αντίθετης στάσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π.Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αντιστράτηγου ε.α. Νίκου Τόσκα.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι υπουργοί:Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος,Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.Επίσης το «παρών» έδωσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η τροπολογία Τσακαλώτου με την οποία παγώνουν για τη διετία 2017-2018 όλες οι μισθολογικές ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου. (δικαστικοί, ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, κληρικοί, κ.α.). προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Με όλα τα ένδικα μέσα ακόμη και με αγωγές σε βάρος συγκεκριμένων υπουργών, και κυρίως σε βάρος των κυρίων Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, προσανατολίζονται να αντιδράσουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί,.

Η απόφαση αυτή για το πάγωμα σημαίνει πρακτικά ότι για δύο χρόνια το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα περνούν τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται απο την βαθμολογική τους εξέλιξη.

Μάλιστα ενώ η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο είχαν προσφύγει οι ένστολοι είχε βγάλει απόφαση ακυρωτική για το προηγούμενο πάγωμα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε υπόψην της την απόφαση αλλά προχωρά σε νέο μαχαίρι στους μισθούς των ένστολων.

Η αντίδραση των συνδικαλιστών ειναι έντονη και σφοδρή με πολλούς αστυνομικούς να κανουν λόγο  για «απάτη»  και «αλητεία» καθώς τα περιθώρια για αντίδραση είναι στενά, ένα μόλι 24ωρο πριν την ψηφίση του πολυνομοσχεδίου.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και εισηγητής στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, Δημήτρης Καμμένος, εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου να δηλώνει ξαφνικά ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, ενώ ζήτησε άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων. 

«Βέτο. Είπαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», είπε στον ΣΚΑΙ. Όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος, έγινε γύρος τηλεφωνημάτων αναφορικά με το θέμα και θα υπάρξει διορθωτική δήλωση. “Οι εντολές ήταν ότι αν δεν αλλάξει δεν ψηφίζουμε”, σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Η αγανάκτηση των στελεχών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας ξεχειλίζει, καθώς η κυβερνητική κίνηση έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητά την επαναφορά των μισθών των ενστόλων στα επίπεδα του 2012.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ