Η διάσκεψη των προέδρων επέλεξε τους τρεις υποψήφιους για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Η διάσκεψη των προέδρων επέλεξε σήμερα τους τρεις υποψήφιους αντιεισαγγελείς που προτείνει στην κυβέρνηση για την πλήρωση της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στην μυστική ψηφοφορία που έγινε μετά την ακρόαση των υποψηφίωνο κ. Πλιώτας έλαβε 14 ψήφους ο κ. Βουρλιώτης 7 και, τέλος, ο κ. Δασούλας 5.
Την τελική απόφαση όπως και για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλα η συζήτηση κύλησε σε ήπιους τόνους, ενώ στη Διάσκεψη το «παρών» έδωσαν 3 από τους 6 ανώτατους δικαστικούς, καθώς οι άλλοι 3 είχαν είτε ζητήματα υγείας είτε ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμη ότι αρκετοί από τους δικαστικούς τόνισαν πως υπήρξε σεβασμός στην αρχαιότητα σε σχέση με αυτούς που κλήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ τόσο για τη θέση του Προέδρου όσο και του Εισαγγελέα ακολούθησε την επετηρίδα.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την ίδια στάση που είχε κρατήσει και χθες στην διαδικασία επιλογής υποψηφίου για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ψηφίζοντας λευκό .
Ωστόσο μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της τοποθέτησης προέδρου στη ΔΕΗ χωρίς να έχει υπάρξει ακρόασης του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ . «Θέσαμε και η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στην αρμόδιο επιτροπή τον προτεινόμενο Πρόεδρο τη ΔΕΗ, που διορίστηκε κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής χωρίς ακρόαση και γνωμοδότηση. Η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, αυτές είναι αντιθεσμικές πρακτικές που αντιφάσκουν τις δημοκρατικές διαμηνύσεις της κυβέρνησης».
Επί του θέματος που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της Δ.Ε.Η. ο κύριος Τασούλας ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι μετά τον νόμο που ψηφίστηκε το 2016 ούτε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης είχε έρθει στη Βουλή. «Εκτίμησαν ότι ο νόμος του 2016 επειδή είναι μεταγενέστερος του Κανονισμού λύνει το θέμα έτσι» είπε ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι έθεσε το θέμα προς τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κ. Μαυριά. «Τη δεύτερη φορά που τοποθετήθηκε δεν πέρασε από την επιτροπή της Βουλής και ήταν μετά το νόμο του 2016», είπε ο κ. Τασούλας.