Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με μόνιμο προσωπικό, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το εθνικής στρατηγικής σημασίας σύστημα της ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης για την καλύτερη αντιμετώπιση της ροής αλλοδαπών αλλά και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι  ροές αλλοδαπών των τελευταίων ετών αλλά και η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων του λιμενικού χρήζουν αύξηση της οργανικής του σύνθεσης. Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει μια φάση προκήρυξης αξιολόγησης αιτήσεων 250 αξιωματικών και λιμενοφυλάκων αλλά η πραγματικότητα όπως τόνισε είναι ότι το λιμενικό χρειάζεται και άλλο κόσμο.

Δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σώμα έχει πολυεπίπεδο έργο αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας με παρουσία στα 180 λιμεναρχεία της χώρας, τον τουρισμό την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών. Εξήρε το έργο των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ζητώντας από την Τουρκία να εφαρμόσει τις σχετικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο έφτασαν στη χώρα μας 17.990 αλλοδαποί σε 830 περιστατικά, ενώ από τον Ιούλιο έως σήμερα διασώθηκαν 39.304 άτομα σε 1.252 περιστατικά.

Οι ροές αλλοδαπών του πρώτου 10μηνου του 2019 αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2019 υπήρξε μείωση της τάξεως του 15% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στελέχη του Frontex σε αυτό συνετέλεσαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο. Επίσης Λέσβος, Χίος και Σάμος θεωρούνται τα τρία βασικά νησιά αφίξεων μεταναστών.

Επιπλέον,όπως αναφέρει το υπουργείο, το διάστημα 01-01-2019 έως 30-09-2019 σε 674 περιστατικά διασώθηκαν 20.868 άτομα ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών σε hotspots αυτή τη στιγμή είναι 35.407 (πηγή Frontex).

Κομβικός, όπως λένε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, είναι ο ρόλος των Τούρκων συναδέλφων τους αναφορικά με την ανταπόκριση τους όταν τους ενημερώνουν για παρουσία λέμβου με αλλοδαπούς στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως σημειώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα το ποσοστό ανταπόκρισης έχει αυξηθεί αγγίζοντας το 60%.

Ακόμη (μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό) αυτή τη στιγμή στις λιμενικές αρχές του ανατολικού Αιγαίου υπηρετούν 1025 στελέχη ενώ έχει υπάρξει μηνιαία ενίσχυση με πάνω από 140 άτομα (στα άτομα συμπεριλαμβάνονται και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων ενώ πριν το ΚΥΣΕΑ η ενίσχυση ήταν περίπου 40 στελέχη).

Τέλος, αναφορικά με τα επιχειρησιακά μέσα το υπουργείο αναφέρει ότι βρίσκονται 14 παράκτια περιπολικά σκάφη, δυο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, 9 οχήματα παράκτιας επιτήρησης, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, 17 επιχειρησιακά μέσα της Frontex και 10 σκάφη τύπου magna (Στρατού).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ