Η Γαλλία ανακοίνωσε πως θέλει να δημιουργήσει «ενισχυμένους» στρατιώτες «cyborg»
Στις γαλλικές ένοπλες ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη «ενισχυμένων στρατιωτών»
Μια έκθεση καθόρισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν στο μέλλον εργασίες για εμφυτεύματα και άλλες τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της απόδοσης στο πεδίο της μάχης.
Η έκθεση τονίζει ότι άλλα έθνη διερευνούν τέτοιες δυνατότητες, και ότι η Γαλλία καλείται να μη χάσει το «τρένο» στη δημιουργία υπερστρατιωτών.
Όπως αναφέρει το BBC, σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί τόνισε την ανάγκη να «κοιτάξουμε μπροστά», διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία δεν είχε άμεσα σχέδια να αναπτύξει «επεμβατική» τεχνολογία για στρατιώτες.
«Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα» συμπλήρωσε. «Δεν μοιράζονται όλοι τις αρχές μας, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι μας περιμένει στο μέλλον».
Είπε ότι «πρέπει να διερευνηθούν τρόποι για να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή υπεροχή μας χωρίς να στρέψουμε τα νώτα μας στις αξίες μας». «Τα ανθρώπινα όντα έχουν εδώ και πολύ καιρό έχουν αναζητήσει τρόπους να ενισχύσουν τις φυσικές ή γνωστικές τους ικανότητες για να πολεμήσουν», προειδοποίησε.
«Πιθανές εξελίξεις θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην αύξηση των ικανοτήτων στα σώματα των στρατιωτών».
Η έκθεση ανέφερε έρευνα για τα εμφυτεύματα που θα μπορούσαν να «βελτιώσουν τη νοητική ικανότητα» ή να βοηθήσουν τους στρατιώτες να διακρίνουν τον εχθρό από τον σύμμαχο. Θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους διοικητές να τους εντοπίσουν ή να γνωρίζουν τα ζωτικά τους σημεία από απόσταση.
Θέτοντας σαφείς ηθικές γραμμές, το έγγραφο σημείωνε ότι οι ευγονικές ή γενετικές πρακτικές πρέπει να απαγορευτούν, καθώς και οτιδήποτε «που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη του στρατιώτη στην κοινωνία ή την επιστροφή του στη ζωή του ως πολίτης».
Στην ομιλία της, η κα Παρλί σημείωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα, η εργασία για νευρικά εμφυτεύματα για τον άνθρωπο προχωράει με ταχύτητα. Φέτος, ο ιδρυτής της Tesla Ίλον Μασκ παρουσίασε ένα χοίρο ονόματι «Γερτρούδη» με ένα τσιπ υπολογιστή σε μέγεθος νομίσματος στον εγκέφαλό της, για να δείξει τα φιλόδοξά του σχέδια για τη δημιουργία μιας λειτουργικής διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής.