Δοκιμές στον αρκτικό κύκλο για το PANTSIR-S1 και αναγγελία για νέα έκδοση του συστήματος [βίντεο]
Η Ρωσία δοκιμάζει το SHORADS Pantsir S-1 στην Αρκτική για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της πλούσιας σε φυσικούς πόρους περιοχής, η οποία αναμένεται σύντομα να γίνει το κέντρο της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη χώρα, ανέφερε ο Αλέξανδρος Ντενίσοβ επικεφαλής του τομέα Συστήματα Υψηλής Ακρίβειας.
«Είμαστε περήφανοι που στο Pantsir S-1 έχει ανατεθεί ο ρόλος της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας στον Αρκτικό Κύκλο. Σήμερα, μια ομάδα από διάφορα πολεμικά συστήματα είναι ήδη σε ένα στάδιο της δοκιμών σε ακραίες συνθήκες του Βορρά ».
Το Pantsir S-1, που παράγεται από Ρωσία KBP, είναι ένα οπλικό σύστημα πυραύλων που συνδυάζει ένα τροχοφόρο όχημα της εταιρείας KAMAZ 8Χ8 και διαθέτει ραντάρ ελέγχου πυρός και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα, δύο πυροβόλα των 30 mm και 12 πυραύλους 57E6. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει μια ποικιλία στόχων που πετούν σε χαμηλό ύψος.
Ο αριθμός των οχημάτων που θα αναπτυχθούν στο Βόρειο μέτωπο θα ληφθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανάλογα με τη σύνθετη αξιολόγηση της κατάστασης.
Η δοκιμή στην Αρκτική έρχεται κατά τη στιγμή της εξερεύνηση των πόρων της Ρωσίας στην περιοχή. Οι εν δυνάμει πόροι της Αρκτικής αξιολογούνται σε $ 30 τρισεκατομμύρια δολάρια, και γι αυτό η Ρωσία θα στρέψει τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της σύντομα και αυτό σημαίνει αυξημένη προστασία. Η Ρωσία και η εξερεύνηση στον Αρκτικό Κύκλο είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της για την οικονομικής ανάπτυξης. Η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική έχει προκαλέσει διεθνή ανταγωνισμό για τους πόρους της περιοχής. Πέρυσι, η Μόσχα παρουσίασε την στρατηγική με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στην Αρκτική και την ενίσχυση της ανάπτυξης της περιοχής μέχρι το 2020.
Μια νέα έκδοση του αμυντικού συστήματος το Pantsir SM, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να καταρρίπτει βαλλιστικούς στόχους και θα μπει σε υπηρεσία το 2017, ανέφερε ο Ντενίσοβ.
“Το σύστημα θα καταστρέφει εναέριες απειλές που πετούν με ταχύτητα πολλών χιλιάδων μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το υπάρχον σύστημα έχει δυνατότητα αναχαίτιση στόχων ταχύτητας 1.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Κύρια διαφορά του από το υπάρχον σύστημα αεράμυνας είναι η δυνατότητα να πυροβολήσει βαλλιστικούς στόχους » .
Το σύστημα Pantsir αναπτύχθηκε το 1994 και έχει υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις από τότε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr