Αιφνιδιαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου SS-18 Satan από τη Ρωσία (vid)
"ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" ΣΤΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ICBM ΣΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ
Σε συναγερμό τέθηκαν αιφνιδιαστικά οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας στην περιοχή των Νοτίων Ουραλίων και πραγματοποιήθηκε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου SS-18 Satan. Δεν είναι η πρώτη φορά που το τελευταίο διάστημα τίθεται σε ετοιμότητα η πυραυλική μεραρχία ICBM και αυτό συνδέεται με την κρίση της Ουκρανίας και τις κινήσεις που κάνει το ΝΑΤΟ στην «αυλή» της Ρωσίας.
Είναι προφανώς πως η κρίση στην Ουκρανία έχει ακόμη πολύ δρόμο και οι Ρώσοι… λαμβάνουν τα μέτρα τους, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου προβαίνει σε «επιθετικές» ενέργειες σε βάρος των ρωσόφωνων στις νοτιοανατολικές περιοχές και το ΝΑΤΟ ενισχύσει τις δυνάμεις τους στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποιώντας συνεχείς ασκήσεις.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ria Novosti» η βολή του SS-18 Satan δεν εντάσσεται σε κάποιες ρωσικές ασκήσεις, αλλά πρόκειται για μία αιφνιδιαστική ενεργοποίηση των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων στα Ουράλια.
Σε αυτές εντάσσονται τουλάχιστον 58 βαλλιστικοί πύραυλοι SS-18 Satan, σε βάσεις, 160 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα Topol-(SS-25 Sickle), 50 με βάση και 18 αυτοκινούμενα συστήματα Topol-M (SS-27 Sickle Β) και 18 RS-24 συστήματα Yars.
Οι SS-18 Satan αποτελούν ακόμη το απόλυτο όπλο του πυρηνικού Αρμαγεδόνα και το ισχυρότερο ακόμη και στο ρωσικό οπλοστάσιο (στην έκδοση Mod 6) αν και πρόκειται για κατασκευή της εποχής του “ψυχρού πολέμου”. Οι ΗΠΑ θεωρούν αυτό «όπλο» ως «φόβο και τρόμο».
Ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος SS-18 Mod5/6 Satan (R-36M2 Voevoda) είναι ο βαρύτερος πύραυλος του ρωσικού πυρηνικού στρατηγικού οπλοστασίου και εντάχτηκε σε υπηρεσία το 1988, έχει μήκος 34,3 μέτρα, διάμετρο 3 μέτρα, βάρος 211 τόνοι και μπορεί να φέρει 10 ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές. Tο δε κυκλικό σφάλμα του πυραύλου είναι 200 μέτρα.
Μπορεί να μεταφέρει τις πολεμικές κεφαλές του ισχύος 20 Mt (!) σε ακτίνα μέχρι 16.000 χλμ. Συνολικά η ρωσική διοίκηση στρατηγικών πυραύλων διαθέτει 58 πυραύλους σε σιλό, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Πρόσφατα, για τον συγκεκριμένο πύραυλο ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τη δεύτερη να προειδοποιεί το Κίεβο να μην προχωρήσει στη διάθεση της τεχνολογίας των SS-18 Mod5/6 Satan στην Τουρκία, όπως άφηνε να διαρρεύσει για να εκβιάσει καταστάσεις.
Το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφώς και προς την Τουρκία, του στιλ να μην ξύνεται στην… «γκλίτσα του τσοπάνη» και προκαλεί την τύχη της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr