Το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) είναι ένα χερσαίο αντι-βαλλιστικό σύστημα που αποτελείται από το όχημα-εκτοξευτή,τους πυραύλους Τερματικού Σταδίου THAAD, το ραντάρ AN/TPY-2 και το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Η κάθε πυροβολαρχία κοστίζει 800 εκατομμύρια δολάρια. Έχει εμβέλεια 200 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος αναχαίτισης τα 150 χιλιόμετρα. Η τυπική σύνθεση μιας πυροβολαρχίας περιλαμβάνει 9 εκτοξευτές με 8 πυραύλους ο καθένας ένα σύστημα ραντάρ AN/TPY-2 και 2 κινητά κέντρα επιχειρήσεων (TOC).

Για την τερματική φάση πριν την πρόσκρουση στον στόχο ενεργοποιείται υπέρυθρος ερευνητής ο οποίος καθοδηγεί το όχημα κινητικής ενέργειας προς το στόχο. Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε εμβέλεια μέχρι τα 1000 χιλιόμετρα.

Κοντινό πλάνο εκτόξευσης

Όπως φαίνεται από μακρυά

Από το 2005, το πρόγραμμα THAAD έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 12 πτητικές δοκιμές με εννέα στις εννέα αναχαιτίσεις.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, το πυραυλικό σύστημα THAAD, είναι το μόνο που διαθέτει επιχειρησιακή ευελιξία, ώστε να εκτελέσει αναχαιτίσεις στην ένδο και έξω ατμόσφαιρα, και να παρέχει ευέλικτες δυνατότητες στα μαχητικά αεροσκάφη.

Υπέρυθρη απεικόνιση δείχνει το βλήμα THAAD

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερα από 6.300 βαλλιστικοί πύραυλοι που δεν είναι κάτω από τον έλεγχο των Η.Π.Α, του ΝΑΤΟ, των Ρώσων και των Κινέζων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει ο πρώτος ξένος αγοραστής μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας για 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ “εξέφρασαν ενδιαφέρον”, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lockheed Martin, Richard McDaniel.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ