Η Κίνα ετοιμάζει γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση και στέλνει μήνυμα σε ΗΠΑ με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους DF-26
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΔΡΑΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ... ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο Κινεζικός δράκος βρυχάται και πραγματοποιεί μία γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση την Πέμπτη με αφορμή την 70η επέτειο της νίκης στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας στέλνοντας σαφή μηνύματα κυρίως προς της ΗΠΑ, σε μία περίοδο που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεθνής «οικονομικός πόλεμος». Σημειώνεται πώς το Πεκίνο αναπτύσσει συνεχώς τη στρατιωτική του συνεργασία με τη Μόσχα.
Την Πέμπτη λοιπόν αναμένεται, όπως έχει φανεί από τα δοκιμαστικά της παρέλασης να κατεβάσει στο δρόμο ότι έχει και δεν έχει, σε μία επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας με αιχμή του βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους DF-26. Πρόκειται για σύστημα που φέρει βλήματα με βεληνεκές 3.000-4.000 χιλιομέτρων και αυτό ακριβώς το οπλικό σύστημα είναι που στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές ο DF-26 αποτελεί την εξέλιξη-καθοδηγούμενη έκδοση του DF-21, κάτι πάντως που δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να μεταφέρει καθοδηγούμενες κεφαλές ικανές να πλήξουν και πλοία. Οι Κινέζοι για να μην δώσουν, ως φαίνεται νέες πληροφορίες σκοπεύουν να βγάλουν τους πυραύλους στην παρέλαση με κάλυμμα, όπως έγινε και στα δοκιμαστικά.
Και δεν είναι μόνο ο DF-26. Παρουσιάστηκαν επίσης οι βαλλιστικοί πύραυλοι DF-16, DF-15B, DF-21C, DF-31A, DF-5B και πύραυλοι τύπου cruise DF-10. Ενδεικτικά αναφέρουμε πώς ο πύραυλος DF-5B μπορεί να μεταφέρει τρεις ή και περισσότερες πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση έως 15.000 χιλιομέτρων. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μπορεί να φέρει και όχημα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών Mod 3.
Στη δοκιμαστική παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, οι νέοι πύραυλοι YJ-18. Οι πύραυλου αυτοί, κατ’ άλλους είναι πύραυλοι εδάφους-επιφανείας, κατ’ άλλους βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς. Τέλος παρουσιάστηκαν και μοντέλα των πυραύλων εδάφους-επιφανείας YJ-12 οι οποίοι αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 2,5 Mach και επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές της τάξης των 400 χιλιομέτρων.
Η επίδειξη δύναμης αυτή από την Κίνα προκαλεί προβληματισμό τόσο στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία όσο και σε άλλες χώρες με τις οποίες έχει εδαφικές διαφορές, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Την χρονιά αυτή η Κίνα προχώρησε σε έργα «ανάκτησης γης» στην Νότια Σινική Θάλασσα, δημιουργώντας ολόκληρα νησιά που μπορεί να εξοπλιστούν με αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών διεκδίκησης θαλάσσιων εδαφών χιλιάδες μίλια από την κινεζική ενδοχώρα.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ηγεσία του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ, ο οποίος φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ενεργητική στάση σε εδαφικές διαμάχες που θεωρεί μέρος των «βασικών εθνικών συμφερόντων» και εκτιμάται πώς θέλει την Κίνα ισχυρή οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά.
Οι σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η πρόσφατη έκρηξη σε εργοστάσιο που στοίχισε την ζωή σε πάνω από 50 εργάτες αποτελούν ίσως, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις συνθήκες εκείνες προκειμένου να διεξαχθεί μία πατριωτική στρατιωτική παρέλαση και να τονωθεί η λαϊκή στήριξη προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και την ηγεσία του Ξι Τζινπίνγκ.
Η παρέλαση θα περάσει από την Πλατεία Τιενανμέν, το επίκεντρο της φοιτητικής εξέγερσης του 1989. Από τότε το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει βασίσει την νομιμότητα του σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Ο δεύτερος είναι ο εθνικισμός ή αυτό που ο Ξι αποκαλεί «την μεγάλη αφύπνιση του κινεζικού λαού».
Με την ανάπτυξη να υποχωρεί, ο πειρασμός να στηριχθεί ακόμα περισσότερο στον εθνικισμό γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Κι αυτό τι στιγμή που η κατάσταση παγκοσμίως, αλλά ειδικότερα στη Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι έκρυθμη με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να έχουν μεγάλα συμφέροντα.
Και μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Ιαπωνία και να κάνουν ακόμη και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το Πεκίνο ωστόσο έχει επίσης ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.