Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μιας νέας αντιπυραυλικής ασπίδας έδωσε η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, ύστερα από την τέταρτη κατά σειρά, επιτυχημένη δοκιμή του εν λόγω συστήματος.

Κατασκευασμένη από κονσόρτσιουμ αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών, η «Σφεντόνα του Δαβίδ» (David’s Sling) έχει στόχο την προστασία του Ισραήλ από πυραύλους μέσου βεληνεκούς, με ακτίνα δράσης 100 έως 200 χιλιομέτρων, σαν τους πυραύλους «Κατιούσα» που χρησιμοποιεί η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η «Σφεντόνα του Δαβίδ» συμπληρώνει δύο άλλα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Το πρώτο από αυτά είναι ο «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome), ο οποίος λειτουργεί στις περιοχές που συνορεύουν με την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας και έχει στόχο την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, όπως και αυτοσχέδιων ρουκετών της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Το δεύτερο είναι το σύστημα «Βέλος» (Arrow), που προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Σκουντ και οι Σεχάμπ, που περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Ιράν και της Συρίας.

Τα τρία αντιβαλλιστικά συστήματα του Ισραήλ ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο δίκτυο ραντάρ που καθοδηγούν πυραύλους αναχαίτισης, με αποστολή την καταστροφή ιπτάμενων αντικειμένων που απειλούν τη χώρα. Για την κατασκευή της «Σφεντόνας του Δαβίδ» συνεργάστηκαν οι ισραηλινές εταιρείες Rafael και Elbit Systems με την αμερικανική Raytheon.

Η Rafael είναι η εταιρεία που έχει κατασκευάσει τον «Σιδερένιο Θόλο». Αμερικανοί και Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι ο «Σιδερένιος Θόλος» έχει αποδειχθεί ικανός να καταστρέφει εν πτήσει το 90% των πυραύλων που εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα και το αμερικανικό Κογκρέσο παρείχαν σημαντική βοήθεια στο Ισραήλ για την απόκτηση της αντιβαλλιστικής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και για να καθησυχάσουν τους φόβους της κυβέρνησης Νετανιάχου για την πρόσφατη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οπως ανακοίνωσε προχθές το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, το νέο αντιπυραυλικό σύστημα θα αρχίσει να εγκαθίσταται και να λειτουργεί σε επιλεγμένες θέσεις γύρω στα μέσα του 2016. Το τελικό «πράσινο φως» για την εγκατάστασή του δόθηκε σε μια περίοδο όπου αυξάνονται και πάλι οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η δολοφονία του Σαμίρ Καντάρ, ηγετικού, στρατιωτικού στελέχους της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ. Ακολούθησε, την Κυριακή, η εκτόξευση τριών ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι προχθές το βράδυ την ευθύνη της εκτόξευσης, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας Γιαΐρ Ραμάτι, δήλωσε ότι η απόφαση για εγκατάσταση της «Σφεντόνας του Δαβίδ» δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο επεισόδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ