Ρωσία για S-300 στη Σερβία: “Αν τους είχαν και το 1999 τα κτήρια θα είχαν μείνει ανέπαφα” [βίντεο]
Ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρογκόζιν παραχώρησε στην εφημερίδα POLITIKA αποκλειστική συνέντευξη όπου θίγονται ποικίλα θέματα αναφορικά με «την ιστορία και τη δυναμική» των ρωσο-σερβικών σχέσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δώρο του προς τον Σέρβο πρωθυπουργό Βούτσιτς, (μια μακέτα πυραύλου S-300) ο κ. Ρογκόζιν τονίζει ότι «χάρισε ένα “ανδρικό δώρο” στον πρωθυπουργό, διότι ο ίδιος κάνει μια “ανδρική δουλειά” και τέτοια δώρα χαρίζει».
Προσθέτει δε ότι «εάν το Βελιγράδι διέθετε ένα τέτοιο “δώρο” προ 17ετίας, ασφαλώς δεν θα είχε σήμερα γκρεμισμένα κτίρια, καθώς «το σύστημα S-300 δεν έχει μόνο φυσικές συνέπειες αλλά και ισχυρή ψυχολογική επίδραση». Τονίζει επίσης ότι «ενδέχεται σύντομα, ίσως νωρίτερα ίσως αργότερα, να εμφανιστεί στη Σερβία κάτι τέτοιο, χάριν της εθνικής ασφάλειας».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι από τη σερβική πλευρά αναφέρθηκε πως «υπάρχει ενδεχόμενο έγκρισης ευνοϊκών όρων προμήθειας του S-300», ο κ. Ρογκόζιν απαντά ότι δεν μίλησε για κάτι τέτοιο, όμως είχε υπόψη του πως «πολύ προσεκτικά και πολύ σύντομα θα μπορούσε να εξεταστεί αυτό το αίτημα».
Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου «άρα, υπάρχει επίσημο αίτημα», ο κ. Ρογκόζιν απαντά τέλος ότι «υπάρχει σερβικό αίτημα, αλλά δεν αφορά τοS-300 παρά ένα ολόκληρο φάσμα εξοπλισμού που η Σερβία θα ήθελε να λάβει από τη Ρωσία, φάσμα το οποίο καλύπτει διάφορα όπλα, κυρίως αμυντικά συστήματα, δυνάμεων ξηράς και αεροπορίας» και τονίζει ότι ο ίδιος δεν δικαιούται να μιλήσει γι’ αυτό, «αυτό θα το πουν οι Σέρβοι στρατιωτικοί», καταλήγει. Προσθέτει δε ότι «το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά απαιτούν κάποια χρήματα. Μπορούμε να μιλήσουμε για ευνοϊκούς όρους, ωστόσο κοστίζουν. Η Σερβία βρίσκεται τώρα, όπως και η Ρωσία, σε σύνθετη οικονομική κατάσταση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τα εξετάσουμε όλα αυτά την επόμενη περίοδο».
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρεται σε ‘φίλους από τη Ρωσία’, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί τον όρο ‘σύμμαχος’ όταν μιλά για τη Σερβία και ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες της Ρωσίας από τη Σερβία, ο κ. Ρογκόζιν αναφέρει ότι «η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα, η οποία δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες» και παραπέμπει στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα», προκειμένου να καταδείξει ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να έχει προσδοκίες για ευγνωμοσύνη από τους βαλκανικούς λαούς».
«Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα που αισθάνεται ευθύνη για τον μεγάλο ορθόδοξο και σλαβικό κόσμο», προσθέτει. «Ο Ντοστογιέφσκι έγραφε ότι μετά από μερικά χρόνια οι ίδιοι οι βαλκανικοί λαοί θα βλασφημούν εκείνους που τους βοήθησαν. Οι ‘αδελφοί’ Βούλγαροι ακριβώς αυτό έκαναν», σημειώνει ο Ρογκόζιν.
Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις την πρόθεση της Κροατίας για προμήθεια αμερικανικών πυραύλων και ερωτηθείς εάν νομίζει ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη Σερβία, ο Ρώσος αναπληρωτής Π/Θ παραπέμπει στη ρήση του Μπίσμαρκ ότι «πρέπει να βλέπουμε τις δυνατότητες και όχι τις προθέσεις» και τονίζει: «Εάν στα σύνορά σας έχει διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων, τότε αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες σας. Και όχι μόνο εγώ. Θέλω να επισημάνω ότι και ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για το ζήτημα της κροατικής προμήθειας εξοπλισμού, τα γνωρίζει όλα».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ο κ. Ρογκόζιν τονίζει ότι η στάση της Ρωσίας είναι κατηγορηματικά αρνητική και ότι θεωρεί τη διαδικασία αυτή «επικίνδυνη και προκλητική» και «φυσικά δεν μπορεί να μην αντιδράσει».
Τέλος, ο κ. Ρογκόζιν σχολιάζει: «Λένε πως το ΝΑΤΟ δεν απειλεί κανέναν, ότι πρόκειται για μια αμυντική συμμαχία και ότι η ένταξη σε αυτή φέρνει στα μέλη της μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτές είναι οι γνωστές προπαγανδιστικές διατυπώσεις. Η προπαγάνδα τους έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που προκαλεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Μήπως η παροχή βαλλιστικών πυραύλων στην Κροατία θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στη χώρα αυτή;».