Η Πιονγιάνγκ διατείνεται ότι εκτόξευσε τον πύραυλο την Κυριακή για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όμως Ουάσινγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απλώς τη «βιτρίνα» για κρύψει στην ουσία την τελευταία επίδειξη της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί ένα πυρηνικό όπλο.

Τώρα οι δυο σύμμαχοι ετοιμάζονται να αρχίσουν συζητήσεις για την επίσημη παρουσίαση του αμερικανικού αμυντικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense system, γνωστού ως THAAD, στη Νότια Κορέα.

«Σε απάντηση στην αυξανόμενη απειλή της Β. Κορέας, οι δυο πλευρές θα συζητήσουν επίσημα τη δημιουργία THAAD στην Κορέα, ώστε να βεκτιωθεί η θέση της στην αμυντική αντιπυραυλική σκακιέρα», ανέφερε ο Yoo Jeh-seun, ανώτατο στέλεχος του Νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Το σύστημα, κατασκευής Lockheed Martin, μπορεί να στοχεύει κοντινούς, πιο μακρινούς και πολύ μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους εν πτήση.

«Η B. Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει τα πυρηνικά της όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και είναι ευθύνη των συμμάχων μας να διατηρούν μια ισχυρή γραμμή άμυνας ενάντια σε αυτές τις απειλές», ανέφερε ο στρατηγός Curtis M. Scaparrotti, επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κορέα.

Όπως γράφει το Fiscal Times, και η Ιαπωνία όμως σκέφτεται να προσθέσει το THAAD στο δυναμικό της, ώστε να ενισχύσει το αντιπυραυλικό της σύστημα.

Ενα σύστημα THAAD κοστίζει 800 εκατ. δολάρια. Η τιμή αυτή σε συνδυασμό με απορίες για την αποτελεσματικότητα του συστήματος απέναντι σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οδήγησε την Ουάσινγκτον να αγοράσει μόνο πέντε από τα όπλα, προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών των αμυντικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας είχαν αντισταθεί σε προηγούμενες προσπάθειες για την τοποθέτηση του συστήματος στο έδαφός τους, διότι τα συστήματα ραντάρ THAAD θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν περιοχές που περιλαμβάνει η ηπειρωτική Κίνα, γεγονός που θα προκαλούσε θέμα με το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ