Επιβεβαιώνει το Πεκίνο τη δραστηριότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα – Έχει αναπτύξει αντιαεροπορικό σύστημα [βίντεο]
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει όπλα «εδώ και χρόνια» στο νησί Γούντι (Γιονγκσίνγκ στα κινεζικά) στο αρχιπέλαγος Παρασέλ της Νότιας Σινικής Θάλασσας, σύμφωνα με επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης, υποβαθμίζοντας έτσι τις αμερικανικές κατηγορίες για «διεύρυνση της στρατιωτικοποίησης» στην περιοχή.
Αμερικανός αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι η Κίνα έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-αέρος στο νησί αυτό, του οποίου την κυριαρχία διεκδικούν επίσης οι γείτονες του Πεκίνου, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή αυτή. Το αμερικανικό τηλεoπτικό δίκτυο Fox News είχε κάνει λόγο στις αρχές της εβδομάδας για ανάπτυξη δύο μονάδων πυροβολικου με οκτώ εκτοξευτήρες πυραύλων και ένα σύστημα ραντάρ στο νησί Γούντι.
«Θεωρούμε ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες είναι ακριβείς και ότι η Κίνα ανέπτυξε πυραύλους SAM (εδάφους-αέρος) στο νησί», σύμφωνα με τον αξιωματούχο που διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι μοιάζουν να είναι HQ-9 βεληνεκούς σχεδόν 200 χλμ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον εχθρικών αεροπλάνων.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε ανακοινώσει χθες ότι η Κίνα έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-αέρος στο Γούντι, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Παρασέλ που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου αλλά διεκδικείται επίσης από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
«Στοιχεία αεροπορικής άμυνας έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το νησί εδώ και πολλά χρόνια. Το αρχιπέλαγος Σίσα (Παρασέλ) είναι ιστορικό έδαφος της Κίνας. Το Πεκίνο διαθέτει σε αυτό το έδαφος, θεμιτό και νόμιμο δικαίωμα ανάπτυξης αμυντικών εξοπλισμών», ανακοίνωσε η υπηρεσία Ενημέρωσης του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Global Times.
«Οι εγκαταστάσεις αυτοάμυνας που η Κίνα έχει κατασκευάσει επί των νησιών είναι σύμφωνες με το δικαίωμα της Κίνας να εγγυάται την προστασία της και την άμυνά της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.
Το Πεκίνο διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν επί του συνόλου της Νότιας Σινικής Θάλασσας και πραγματοποιεί εκεί πολύ μεγάλα έργα επιχωμάτωσης των μικρών νησιών μετατρέποντας κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών και διάφορες υποδομές.
Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις -που μερικές φορές συμπίπτουν- επί σημείων της περιοχής αυτής, που αποτελεί το επίκεντρο έντονων εδαφικών διαφορών με την Κίνα. Η επίδειξη δύναμης του ασιάτη γίγαντα προκαλεί ανησυχία στις χώρες αυτές.