Η Ρωσία απαντά άμεσα στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που σήμερα τέθηκε σε λειτουργία στη Ρουμανία και παρουσιάζει τον “Γιο του Σατανά” όπως είναι γνωστός ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (στελθ) εμβέλειας 10.000 χλμ!

Η Ρωσία είχε προχωρήσει εδώ και καιρό στη δημιουργία νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, με έμφαση στην ικανότητα διάτρησης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Δεν αποδέχεται τους αμερικανικούς καθησυχασμούς περί μη στοχοποίησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προχωράει στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που θα μπορούν να διατρήσουν εύκολα την λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. 

Κάτι που ήδη γίνεται άλλωστε όπως παραδέχεται το αμερικανικό Stratfor. Οι Αμερικανοί σαφέστατα πιστεύουν ότι έτσι στο μέλλον θα μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία σε γωστρατηγικές υποχωρήσεις.

Όμως ο ιδρυτής της αμερικάνικης εταιρείας ανάλυσης και πληροφοριών Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν, πιστεύει ότι η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Ρουμανία είναι περισσότερο κίνηση συμβολικού χαρακτήρα παρά πραγματικής ανάπτυξης αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

«Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει έναν ή μικρό (άγνωστο) πλήθος πυραύλων που κατευθύνονται σε μία μεγάλη περιοχή. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναποτελεσματικό απέναντι στη Ρωσία, αν αυτή επιχειρούσε πυρηνική επίθεση εναντίον της Ευρώπης, καθώς το σύστημα θα υπερφορτωνόταν ακόμα και στην περίπτωση μικρού αριθμού πυραύλων, ενώ απεναντίας οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα μαζικού χτυπήματος», δήλωσε ο Φρίντμαν.

Ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγιεφ προχώρησε σε δηλώσεις για τα νέα πυραυλικά συστήματα: «Επειδή η Αμερική δεν σταματά να επεκτείνει την αντιπυραυλική της άμυνα, εγκαθιστώντας νέες μονάδες στην Ευρώπη προχωράμε στην κατασκευή των νέων πυραυλικών συστημάτων, όπου δίνεται έμφαση στην παράκαμψη της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ»

Οι δυνατότητες των νέων βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα «με τη μείωση του χρόνου επιτάχυνσης του πυραύλου (βασικότατος παράγοντας γιατί στο πρώτο στάδιο της εκτόξευσης θα είναι ευάλωτος στους αμερικανικούς SM-2), την εισαγωγή νέων κεφαλών, τη χάραξη τροχιάς που είναι δύσκολο να προβλεφθεί και με νέες μεθόδους αποφυγής της αντιπυραυλικής ασπίδας».

Η τροχιά που θα ακολουθεί ο πύραυλος θα επιτυγχάνει τη μικρότερη δυνατή ενεργειακή δαπάνη και θα έχει ως σκοπό να προκαλέιται ένα πυρηνικό πλήγμα από πολλαπλές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τον Καρακάγιεφ, η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, δεν συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, καθώς συντελείται συνεχής αναβάθμιση των ρωσικών πυραύλων.

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

«Aναμφίβολα, η εγκατάσταση του συστήματος RPO συνιστά πραγματικά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλισθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να «κουμπώσουν» με τις δηλώσεις του Καρακάγιεφ ο οποίος όσον αφορά στην αναλογία μεταξύ σταθερών και κινητών συστοιχιών διηπειρωτικών πυραύλων,είπε ότι μέχρι το 2021 θα είναι 1:1, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σταθερές συστοιχίες θα έχουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες λόγω του μεγαλύτερου βάρους των κεφαλών των πυραύλων.

«Τα πυραυλικά συστήματα Yars θα συγκροτούν περίπου το 50% του δυναμικού των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων μέχρι το 2021».

Όλες οι κινητές μεραρχίες ICBM θα αναβαθμιστούν με το σύστημα Yars, ενώ οι μεραρχίες Τatishchevo και Kozelsk θα εξοπλιστούν με ειδική έκδοση του Yars για σιλό.

Προηγουμένως ο υποδιοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Victor Yesin δήλωσε ότι σχεδιάζεται η προσθήκη του πυραύλου RS-26 σε όλες τις μεραρχίες πυραύλων στις οποίες υπάρχει το σύστημα Yars και Yars-M (κινητή έκδοση).

Ο RS-24 είναι ο νέος ICBM της Ρωσίας.

Πρόκειται για βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου πυραύλου Topol-M και είναι γνωστό στη Δύση με την ονομασία SS-29.

Ο νέος πύραυλος είναι βελτιωμένος και βαρύτερος σε σχέση με τον Topol-Μ.

Σύμφωνα με τον Καρακάγιεφ, το ποσοστό αναβάθμισης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων με προηγμένο εξοπλισμό θα φτάσει το 56% μέχρι το τέλος του 2016, το 70% μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018 και το 100% μέχρι το 2022.

Για τον επανεξοπλισμό των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων λήφθηκε υπ’ όψη η ανάπτυξη νέων τύπων αντιπυραυλικής άμυνας, η απόσυρση των ICBM προηγούμενης γενιάς, η συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες και οι δυνατότητες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι ICBM Voyevoda και Sarmat είναι 4 φορές πιο αποτελεσματικοί τακτικά, σε σχέση με τους ελαφράς κατηγορίας Topol-M και Υars.

Ο RS-28 Sarmat με το προσωνύμιο «Γιος του Σατανά» είναι βαριάς κατηγορίας, υγρών μέσων προώθησης ICBM τελευταίας τεχνολογίας που αναπτύσσεται για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Sarmat προορίζεται να αντικαταστήσει τον προγενέστερο σοβιετικό R-36M Voyevoda ή Satan όπως τον ονομάζει το ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη του Sarmat ξεκίνησε το 2009 και προβλέπεται να αρχίσει να αντικαθιστά τους παλιούς ICBM το 2018.

Ο Sarmat έχει σχεδιαστεί με τεχνολογία «στέλθ», γεγονός που του επιτρέπει να φτάσει στον στόχο, χωρίς να τον αντιληφθούν τα συστήματα ραντάρ.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ο βαλλιστικός πύραυλος Sarmat θα έχει εμβέλεια περίπου τα 10.000 χιλιόμετρα – δηλαδή όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς την ανατολική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο είναι 2.500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, ενώ η Ουάσιγκτον είναι 7.850 χιλιόμετρα μακριά.

Το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ντεσεβέλου, στη νότια Ρουμανία, ετέθη επισήμως σε λειτουργία σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και Aμερικανών και Ρουμάνων αξιωματούχων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ρουμανία γράφουν σήμερα Ιστορία εκκινώντας από αυτό το σύστημα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική Μαρκ Φέργκιουσον.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε να αναπτύσεται το 2010 και έχει ως στόχο να επεκταθεί στην ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.

Θα περιληφθεί επισήμως στο νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία τον Ιούλιο.

Πρόκειται για την δεύτερη φάση ανάπτυξης, έπειτα από την εγκατάσταση ενός ραντάρ στην Τουρκία και τεσσάρων πλοίων Aegis με αντιπυραυλικές δυνατότητες στη Ρότα της Ισπανίας.

«Το αμερικανικό ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη μελλοντική άμυνα κατά ρωσικών πυραύλων», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουέρκ στο Ντεβεσέλου της Ρουμανίας.

Όταν ερωτήθηκε εάν στη βάση της Ρουμανίας και στην υπό σχεδιασμό βάση στην Πολωνία μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια σχέδια».

«Το αντιπυραυλικό σύστημα αφορά την ευρύτερη άμυνα κατά κινδύνων που προέρχονται έξω από την ευρω-ατλαντική επιχειρησιακή ζώνη».

Βέβαια οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν καθόλου πιστευτές καθώς μόνο το περίγραμμα της ασπίδας είναι σαφές ότι περικλείει την Ρωσική Ομοσπονδία. Άλλωστε ούτε το Ιράν έχει καμία διάθεση να απειλήσει τους μελλοντικούς του πελάτες που είναι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Όσο για την Β.Κορέα είναι πολύ αμφίβολο εάν διαθέτει πραγματικά ένα τόσο αξιόπιστο φορέα (πύραυλο) ώστε να μπορεί να απειλήσει σε τόσο μακρινές αποστάσεις με ένα πυρηνικό πλήγμα.

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανασχέσουν με κάθε τρόπο την Μόσχα ακόμα και με την προοπτική να προκαλέσουν μια θερμοπυρηνική σύγκρουση εάν νιώσουν ότι πλέον δεν μπορούν να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ