Zircon: Ποιος είναι ο νέος ρωσικός υπερ-υπερηχητικός πύραυλος cruise που έχει πανικοβάλει το βρετανικό Ναυτικό
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΧΕΣΙΜΟΣ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΓΥΣ ΑΜΥΝΑΣ
Πανικοβλημένοι οι Βρετανοί από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία κατασκεύασε τον πρώτο της υπερ-υπερχητικό πύραυλο cruise ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις αμυντικών αναλυτών θα μπορεί να βυθίσει ένα αεροπλανοφόρο με ένα μόνο και κτύπημα.
Αυτό αναφέρει ο βρετανικός Τύπος λέγοντας πιο συγκεκριμένα ότι ο νέος πύραυλος ονομάζεται Zircon θα μπορεί να πετά με ταχύτητες μεταξύ 6115 χ.α.ω και 7.400 χ.α.ω δηλαδή πέντε έως έξι φορές την ταχύτητα του ήχου!
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διανύει 250 χλμ. σε λιγότερο από 2 λεπτά ή 150 χλμ. σε 1,1 λεπτά (67 δευτ.) πετώντας γρηγορότερα και από τη σφαίρα ενός όπλου!
Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα ότι τα μη ανασχέσιμα αυτά βλήματα μπορούν να σπείρουν την καταστροφή και να βυθίσουν τα υπό ναυπήγηση νέα βρετανικά αεροπλανοφόρα HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales με ένα και μόνο κτύπημα.
Σημειώνουν δε, ότι τα υπάρχοντα αντι-πυραυλικά συστήματα των βρετανικών πολεμικών σκαφών επαρκούν για την κατάρριψη πυραύλων οι οποίοι πετούν με ταχύτητες έως 3.700 χ.α.ω. καθιστώντας τα πρακτικά άχρηστα απέναντι στον Zircon, αναγκάζοντας τον βρετανικό Στόλο να πλέει πάντα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 800 χλμ. όπου εκτιμάται ότι είναι εμβέλεια του ρωσικού βλήματος cruise.
Βέβαια αυτό είναι ένα συμπέρασμα εντελώς αυθαίρετο καθώς ουδείς γνωρίζει που θα βρίσκονται τα ρωσικά στρατηγικά που θα πιθανότατα θα τον μεταφέρουν ώστε ο βρετανικός Στόλος να βρίσκεται πάντα έξω από την εμβέλεια αυτή.
Όπως και είναι πάντως αυτό θα κάνει την αποστολή των βρετανικών αεροπλανοφόρων πολύ δύσκολη γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στην εμβέλεια των μη ανασχέσιμων ρωσικών Zircon.
Ο Pete Sandeman ειδικός αναλυτής σε ναυτικά θέματα λέει:
«Η άμυνα εναντίον υπερ-υπερχητικών βλημάτων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για τα σκάφη επιφανείας.
Ο χρόνος που μεσολαβεί από τον εντοπισμό τους, εάν γίνει αυτός, μέχρι το σημείο που θα πραγματοποιήσουν την προσβολή τους στο στόχο είναι τόσο μικρός που πρακτικά κάνει τα υπάρχοντα συστήματα άμυνας άχρηστα» για να συμπληρώσει πως
«ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση που το βλήμα αναχαιτιστεί από συστήματα CIWS τα θραύσματά του θα έχουν τόση κινητική ενέργεια που θα μετατραπούν τα ίδια σε βλήματα προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα πλοία»
Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο νέος πύραυλος ξεκίνησε δοκιμές στις αρχές του χρόνου και σύντομα, ίσως και μέσα στο 2018 θα μπορεί να εξοπλίσει το καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» στην έκδοσή του επιφανείας-επιφανείας.
Παράλληλα εκτός από αεροσκάφη όπως τα Tu-95MS ή τα Tu-22M3 και πλοία θα μπορεί να βάλλεται και από υποβρύχια.
Βέβαια οι Βρετανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τα δύο αεροπλανοφόρα τους όταν και εφόσον καθελκυστούν και καταστούν επιχειρησιακά αφού το πρόγραμμα έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση, υπερβάσεις κόστους και τεχνικά προβλήματα.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν θα είναι στόχος των ρωσικών βλημάτων cruise.
Οι Βρετανοί ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η νέα γενιά των αεροπλανοφόρων τους μπορεί να γίνει στόχος του Zircon
Και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν παρόμοια συστήματα. Βίντεο απο την εκτόξευση του Χ-51 των 6 mach