Το νέο αντιαεροπορικό σύστημα της Ρωσίας το επίφοβο S-500 «Προμηθέας» ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις όπως ανακοίνωσε ο Pavel Sozinov γενικός σχεδιαστής της AlmazAntey Concern.

 «Οι πρώτες εκτοξεύσεις των νέων πυραύλων ξεκίνησαν», δήλωσε ο Sozinov στο ρωσικό περιοδικό journal National Defense.

«Το νεότερο αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα της Ρωσίας Προμηθέας αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη ανάπτυξης της τεχνολογίας των απειλών για τα επόμενα 25 χρόνια»,  σημείωσε ο Sozinov.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή της  Almaz-Antey το S-500 «πρέπει να είναι ικανό να αντιμετωπίζει επιτυχώς μελλοντικές απειλές οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί σήμερα αλλά μπορεί να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια».

Όπως εξήγησε το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίζει στόχους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε υψόμετρο εκατοντάδων χιλιομέτρων.  

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του εναντίον μαχητικών αεροσκαφών ή πυραύλων cruise το «Προμηθέας» μπορεί να αναχαιτίζει ταυτόχρονα μέχρι και 10 στόχους ενώ η εμβέλειά του ανέρχεται σε 600 χλμ. η μεγαλύτερη για σύστημα τοποθετημένο σε ξηρά.

Το S-500 μπορεί να αναχαιτίζει ταυτόχρονα όμως και ίδιο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι έχουν ταχύτητα μέχρι και 7 χλμ./δευτ. ενώ το μέγιστο ύψος αναχαίτισης του συστήματος ανέρχεται στα 200 χλμ.!

Το ύψος είναι εξωπραγματικό για Α/Α πύραυλο αν σκεφτεί κανείς ότι ο ISS ο διεθνής διαστημικός σταθμός έχει ύψος τροχιάς  τα… 400 χλμ.

Σε συνέντευξή του στο Radio Sputnik  ο ειδικός αναλυτής Viktor Baranets φώτισε ορισμένες λιγότερο γνωστές επιχειρησιακές πτυχές του «Προμηθέα».

«Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου  Άμυνας το S-500 θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά του ολοκληρωμένου συστήματος Αεράμυνας. Το σύστημα θα μπορεί να αναχαιτίζει στόχους που πετούν έξω από την ατμόσφαιρα συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών πυραύλων» είπε για να συμπληρώσει:

«Το S-500 θα διαθέτει πυραύλους για διάφορες αποστολές αλλά κυριότερα θα μπορεί να αναχαιτίζει και να καταστρέφει δορυφόρους χαμηλής τροχιάς και κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων οι οποίες πραγματοποιούν ελιγμούς. 

Έχει ένα βεληνεκές ανάσχεσης στόχων 600 χλμ. κάτι που το κάνει το μοναδικό στον κόσμο με τέτοιες δυνατότητες. Ο επόμενος στόχος τώρα είναι η έναρξη δοκιμών με τους νέους πυραύλους και μετά το μόνο που θα απομένει είναι η ένταξη των συστημάτων σε υπηρεσία».

Αρχικά  τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως το σύστημα θα ξεκινούσε να παραδίδεται στην ρωσική Αεράμυνα το 2020.

Στις αρχές Απριλίου ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας πτέραρχος Viktor Bondarev δήλωσε ότι αυτό θα γίνει τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα ρωσικά δημοσιεύματα τα πρώτα συστήματα θα εγκατασταθούν στη Μόσχα και σε περιοχές της «κεντρικής Ρωσίας».

Παράλληλα η Almaz-Antey αναπτύσσει την ναυτική έκδοση του συστήματος η οποία θα τοποθετηθεί στα μεγάλα σκάφη του ρωσικού Στόλου.

Η αμερικανική ανησυχία είναι έντονη για το νέο ρωσικό σύστημα. Όπως αναφέρει το ρωσικό ridus.ru ο Dave Majumdar αρθρογράφος στο National Interest το νέο σύστημα είναι τόσο τέλειο ώστε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και για “αόρατα” F-22, F-35 και B-2.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ