Μέτρια ήταν τα αποτελέσματα της μείζονος αντιβαλλιστικής άσκησης στις ΗΠΑ την οποία έφερε στην δημοσιότητα το defencenet.gr: Σε συνολικό αριθμό καταρρίψεων το ποσοστό έφτασε το 75% (τρία στα τέσσερα βλήματα), αλλά στις απόπειρες κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων, το ποσοστό έπεσε στο 67% (δύο στα τρία βλήματα καταρρίφθηκαν) και βέβαια αν σκεφθούμε ότι ήταν άσκηση και δεν υπήρχαν απέναντί τους ούτε οι Yars, ούτε οι Topol, ούτε οι πολλαπλές κεφαλές του Bulava, μάλλον η άσκηση δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε το Γενικό Επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Για την ακρίβεια βέβαια ο στόχος εξομοίωνε πύραυλο Ιskander-M.

Αντίθετα 100% επιτυχία είχαν στην κατάρριψη των πυραύλων cruise, αλλά η ρωσική πυρηνική ισχύς εντοπίζεται κυρίως στα βαλλιστικά όχι στα βλήματα πλεύσης. Βέβαια και τα τελευταία θα εκτοξευτούν κατά εκατοντάδες, οπότε…

Σε ότι αφορά το … σκορ ο Στρατός κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους και έναν πύραυλο κρουζ, ενώ το Ναυτικό (αντιτορπιλικό «Fitzgerald») κατέρριψε έναν πύραυλο κρουζ, αλλά απέτυχε να αναχαιτίσει τον στόχο που προσομοίωνε ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο ακτίνας δράσης κάτω των 500 χλμ..

Οι χερσαίες δυνάμεις αξιοποίησαν το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) αναχαιτίζοντας για πρώτη φορά στον επιχειρησιακό βίο του συστήματος βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς. Το σύστημα θεωρείται – και μάλλον είναι – το κορυφαίο δυτικό αντιβαλλιστικό όπλο.

Το Ναυτικό εξαπέλυσε πύραυλο SM-3 Block 1A εναντίον του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς τον οποίο εντόπισε με επιτυχία το σύστημα μάχης Aegis, αλλά η όλη προσπάθεια έμεινε στον εντοπισμό και χάθηκε ο εγκλωβισμός. Με δεδομένο ότι στο AEGIS βασίζεται η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, άδικο έχουν οι Ρώσοι που λένε ότι είναι “χαμηλών δυνατοτήτων”;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ