«Η Ρωσία δεν προτίθεται να δώσει δάνειο στην Τουρκία για να αγοράσει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μακρού βεληνεκούς S-400. Αν έχουν χρήματα μπορούν να τα αγοράσουν. Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνειο για να αγοραστούν τα όπλα μας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov. Και συμπλήρωσε «Δεν διεξάγονται συνομιλίες για την χορήγηση δανείου για το ζήτημα αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας Vladimir Kozin. “Το συμβόλαιο για την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έχει συμφωνηθεί και είναι όλα σαφή σ αυτήν την περίπτωση, αλλά το ζήτημα του δανείου δεν έχει αποφασισθεί”, δήλωσε ο Κόζιν κατά την διάρκεια της 8ης Ναυτικής Έκθεσης της Αγίας Πετρούπολης («International Maritime Defence Show 2017» (IMDS-2017).

Ετσι εμφανίζεται ένα πρώτο εμπόδιο στην απόκτηση των S-400 από τη Τουρκία, καθώς η Ρωσία για πρώτη φορά σκλήρυνε την στάση της από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια ύψους 400 εκατ. δολ. για δύο συστοιχίες (κατ’αλλες πηγές το ενδιαφέρον αφορά 6 συστοιχίες οικονομικού ύψους 1,1 δισ. δολ.)

Νωρίτερα ο διευθυντής επί θεμάτων διεθνούς συνεργασίας και περιφερειακής πολιτικής στην κρατική εταιρείας Rostec Victor Cladov είχε δηλώσει στο πρακτορείο Tass ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά τις τεχνικές παραμέτρους του συμβολαίου που αφορά την πώληση των S-400.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το συμβόλαιο αυτό καθ’ εαυτό δεν έχει υπογραφεί και τα μέρη συζητούν τις μη τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας. “Υπάρχουν ζητήματα εμπορικής φύσεως ζητήματα συναλλαγματικής και πιστωτικής φύσεως, υπάρχουν πολιτικά ζητήματα”, είπε χαρακτηριστικά ο Cladov.

Ενα από αυτά τα ζητήματα είναι ότι θα πρέπει η Τουρκία να ξεπεράσει το εμπόδιο του εμπάργκο που έχει επιβάλλει το ΝΑΤΟ στην Ρωσία: Απαγορεύεται ρητά να αγοραστούν καινούριας κατασκευής ρωσικά οπλικά συστήματα από χώρα του ΝΑΤΟ μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Αν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάσει την συγκεκριμένη συμφωνία, θα έρθει αντιμέτωπο με την σειρά του με κυρώσεις από άλλα μέλη! 

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που η τουρκική ηγεσία δεν το έχει απαντήσει μέχρι σήμερα πώς θα το αντιμετωπίσει. Να σημειώσουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει “τραβήξει το αυτί” της Ελλάδας πριν δύο χρόνια για ήσσονος σημασίας προμήθειες από την Ρωσία, όπως τα αντιαρματικά Kornet-E (η τρίτη παρτίδα), το εργοστάσιο κατασκευής της Καλάσνικοφ στο Αίγιο κλπ.

Θα δεχθεί το ΝΑΤΟ να καταρρακωθεί το γόητρό του;

Τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumph (η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ είναι SA-21 Growler), είναι τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς που τέθηκαν σε υπηρεσία το 2007. Είναι σχεδιασμένα για να πλήττουν αεροσκάφη, πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου και μέσου βεληνεκούς, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καταστροφή επίγειων στόχων.

Τον Απρίλιο ο υποδιοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας Viktor Gumeni, είχε ανακοινώσει ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 άρχισαν να εξοπλίζονται με πυραύλους που είναι σε θέση να πλήξουν στόχους που βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ