Οι ΗΠΑ συνειδητοποιώντας ότι Ρωσία και Κίνα έχουν αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους ικανούς να διαπεράσουν την άμυνα τους αποφάσισαν να αναπτύξουν και αυτές παρόμοια οπλικά συστήματα.

Ανατέθηκε στη Lockheed Martin η παραγωγή του όπλου στο πλαίσιο προγράμματος που επιβλέπει το υπουργείο Άμυνας της χώρας κι αν στεφθούν με επιτυχία οι δοκιμές τότε η εταιρεία -που απασχολεί 97.000 άτομα ανά την υφήλιο θα εξασφαλίσει ένα βαρύ συμβόλαιο ύψους σχεδόν ενός δισ. δολαρίων (928 εκ.$ συγκεκριμένα)

Η αμερικανική Αεροπορία ελπίζει ότι οι νέοι πύραυλοι θα αναπτύσσουν ταχύτητα 7 Μach -δηλαδή πενταπλάσια εκείνης του ήχου- ώστε να μπορούν να διαπερνούν τις εχθρικές αεράμυνες, χωρίς να κινδυνεύουν οι πιλότοι των μαχητικών της σε ορισμένες αποστολές.

Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατηγικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Χάιτενς, προειδοποίησε στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες απέναντι σε υπερηχητικούς πυραύλους. «Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν δραστήρια να αναπτύξουν υπερηχητικές ικανότητες. Τους είδαμε να τις δοκιμάζουν», τόνισε.

Η ακρόασή του έγινε λίγες μέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε λεπτομέρεις για τη δοκιμή του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Κινζάλ, τον οποίο αποκάλεσε «ιδανικό όπλο»

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ταχύτητά του «τον καθιστά άτρωτο στα σημεράν αντιπυραυλικά συστήματα αφού οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν είναι, για να το πω απλά, αρκετά γρήγοροι».’

Συμβατικοί πύραυλοι, σαν αυτούς που χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανοί στις επιθέσεις τους στη Συρία, εκτοξεύονται εκτός του βεληνεκούς αμυντικών αντιπυραυλικών συστοιχιών.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι αποσκοπούν στο να διαπερνούν αυτές τις άμυνες πετώντας με ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου ή ακόμη μεγαλύτερη.

Προ ημερών ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του Πενταγώνου, Μάικλ Γκρίφιν, είπε σε μέλη του Κογκρέσου ότι με τα υφιστάμενα συστήματα αεράμυνας οι ΗΠΑ «ούτε που θα δουν να έρχονται αυτοί οι πύραυλοι», αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης. 

«Σήμερα η σημαντικότερη πρόοδος των αντιπάλων μας είναι εκείνοι που έκαναν οι Κινέζοι με την ανάπτυξη ενός σχετικά ώριμου συστήματος για άμεσα συμβατικά πλήγματα εμβέλειας πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ