Ένα πειραματικό φάρμακο φαίνεται να «νικά» την κατάθλιψη μέσα σε περίπου μία ώρα σε άτομα που δεν δείχνουν απόκριση σε καμία άλλη θεραπεία. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» ανοίγουν νέες προοπτικές για ανάπτυξη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ταχείας δράσεως.

Μείωση των συμπτωμάτων κατά 50%

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αποκρίθηκε στην πειραματική θεραπεία με την κωδική ονομασία AZD6765 μέσα σε μία ώρα και 20 λεπτά. Στα άτομα αυτά εμφανίστηκε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων της τάξεως του 50% σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 15% στα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα αυτά θεωρήθηκαν ως άκρως σημαντικά με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν είχαν δείξει καμία βελτίωση σε επτά προηγούμενες κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως παρότι το AZD6765 φάνηκε να συνδέεται με ελάχιστες παρενέργειες, η σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων που προσέφερε στους ασθενείς ήταν πολύ περιορισμένη σε ό,τι αφορούσε τη διάρκειά της– διαρκούσε για μισή ώρα κατά μέσο όρο.

Οι υπάρχουσες θεραπείες παρεμβαίνουν στο σύστημα έκλυσης σεροτονίνης του εγκεφάλου, ανεβάζοντας τα επίπεδα του «χαρούμενου» νευροδιαβιβαστή για μια περίοδο κάποιων εβδομάδων.

Παρέμβαση σε διαφορετικό μονοπάτι

Η νέα πειραματική θεραπεία δρα αποτρέποντας την πρόσδεση ενός χημικού του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμικό στα νευρικά κύτταρα. Η δράση της είναι παρόμοια με του ναρκωτικού κεταμίνη, χωρίς όμως τις παρενέργειές του όπως οι παραισθήσεις.

Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ που διεξήγαγαν τη μελέτη εκτιμούν ότι το AZD6765 δεν συνδέεται με τις παρενέργειες της κεταμίνης επειδή δεν μπλοκάρει πλήρως την πρόσδεση του γλουταμικού όπως συμβαίνει με το ναρκωτικό.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής που διεξήχθη συνολικά σε 22 άτομα τα μισά εξ αυτών έλαβαν ενδοφλεβίως τη νέα θεραπεία ενώ τα υπόλοιπα εικονική θεραπεία. Ολοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των συμπτωμάτων τους αμέσως μετά τη λήψη της θεραπείας καθώς και λίγες ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες άλλαξαν μεταξύ τους τη θεραπεία που λάμβαναν και υπεβλήθησαν στην ίδια αξιολόγηση μετά τη λήψη της.

Ελάχιστες παρενέργειες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η λήψη του AZD6765 συνδεόταν με ελάχιστες παρενέργειες όπως η ζάλη και η ναυτία οι οποίες μάλιστα δεν είχαν σημαντικές διαφορές από εκείνες που δήλωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές ότι εμφάνιζαν μετά τη λήψη του εικονικού φαρμάκου.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρα Κάρλος Σαράτε ανέφερε ότι «τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε ένα νέο μονοπάτι, αυτό του γλουταμικού, προκειμένου να αναπτύξουμε μια νέα γενιά ασφαλών, πρακτικών θεραπειών για την κατάθλιψη οι οποίες θα έχουν γρήγορη δράση».

Επόμενος στόχος για την ερευνητική ομάδα είναι να διεξαγάγει περαιτέρω δοκιμές ώστε να ανακαλύψει αν η επανειλημμένη έγχυση του φαρμάκου αρκετές φορές εβδομαδιαίως ή η χορήγησή του σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προσφέρει πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ