Βίντεο συγκρίνει τους πυραύλους κατά στόχων επιφανείας της Ρωσίας και των ΗΠΑ .Ο λόγος για τον  ινδορωσικό Brahmos και τον αμερικανικό Harpoon Block II ER 

Ο Brahmos είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise, ο οποίος αναπτύχθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης της Άμυνας της Ινδίας (DRDO) και την NPO Mashinostroeyenia της Ρωσίας, που μαζί σχημάτισαν τη Brahmos Aerospace Private Limited. 

Το Harpoon Block II ER (Extended Range) είναι ένας πύραυλος κατά πλοίων (Anti – Ship Missile – ASM) που προσβάλλει στόχους πέραν του ορατού ορίζοντα (Beyond Visual Range – BVR) και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Boeing. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση του πυραύλου Harpoon Block 1 και αποτελεί σήμερα το κύριο βλήμα ASM στο ναυτικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. 

Ο Brahmos έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές του δραστικό βεληνεκές 295 χλμ. Η Ρωσία έχει υπογράψει το Ρυθμιστικό Σύστημα Ελέγχου Πυραύλων (Missile Technology Control Regime – MTCR), το οποίο της απαγορεύει να βοηθήσει άλλα κράτη να αναπτύξουν πυραύλους με ακτίνα δράσης άνω των 300 χλμ. (190 μίλια). 

Θεωρείται ότι οι δύο χώρες διαθέτουν την τεχνογνωσία για να επεκτείνουν δραστικά την ακτίνα δράσης του βλήματος εάν απαιτηθεί και πως την διατηρούν επί του παρόντος σε περιορισμένα επίπεδα λόγω της ανάγκης συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τους όρους της συνθήκης MTCR. 

Το Harpoon 2 ER έχει βελτιωμένο κινητήρα τύπου turbojet, δίνοντάς του πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Χρησιμοποιεί ενισχυτικό προωθητικό κινητήρα στερεών καυσίμων για εκτόξευση από πλοία επιφανείας και από υποβρύχια. Έχει τη δυνατότητα να φτάσει στόχους σε μέγιστη απόσταση 124 χιλιομέτρων. Σε σύγκριση, μπορούμε να δούμε ότι ο Brahmos διαθέτει περισσότερο από 2 φορές το βεληνεκές του Harpoon. 

Ο Brahmos είναι ένα βλήμα τύπου cruise, το οποίο επιτυγχάνει υπερηχητική ταχύτητα. Ταξιδεύει με ταχύτητες επιπέδου 2,7-3,0 Mach. Πρόκειται για ένα βλήμα το οποίο χρησιμοποιεί αρχικώς ένα ενισχυτικό προωθητικό κινητήρα στερεών καυσίμων ο οποίος τον φέρνει σε υπερηχητική ταχύτητα και στη συνέχεια διαχωρίζεται. 
Ένας κινητήρας υγρών καυσίμων τύπου ramjet αναλαμβάνει στο δεύτερο στάδιο φέρνοντας το βλήμα πιο κοντά στην ταχύτητα των 3 Mach σε φάση cruise. Σε αντίθεση με τον Brahmos, ο Harpoon τροφοδοτείται από παραδοσιακό κινητήρα στερεών καυσίμων. Ο Harpoon έχει ταχύτητα 864χλμ/ώρα ή 0,7 Mach, που σημαίνει ότι έχει υψηλή υποηχητική ταχύτητα. Συγκριτικά, μπορούμε να δούμε ότι ο Brahmos έχει 4 φορές την ταχύτητα του Harpoon. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 

Πρόσθετα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Brahmos είναι τα εξής: 1. Χαμηλή υπογραφή ραντάρ 2. Ποικιλίες τροχιών πτήσης 3.. Πολλαπλές πλατφόρμες εκτόξευσης 4. Ελιγμός τύπου S σε τελικά στάδια πτήσης για αποφυγή αναχαίτισης. 

Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά του Harpoon είναι τα εξής: 1. Χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ. 2. Πλοήγηση χαμηλού υψομέτρου στο επίπεδο της θάλασσας ακολουθώντας τροχιά cruise για την αποφυγή εντοπισμού από ραντάρ. 3. Πολλαπλές πλατφόρμες εκτόξευσης. 4. Ελαφρώς υψηλότερη χωρητικότητα των κεφαλών των 221 κιλών, σε σύγκριση με 200 κιλά Brahmos. 

Το Harpoon Block 2 έχει πολύ μικρότερο βεληνεκές και ταχύτητα σε σύγκριση με τον Brahmos. Τα πλοία του ναυτικού των ΗΠΑ με το Harpoon όχι μόνο έχουν ένα βλήμα με μικρότερο βεληνεκές από τα πλοία που μεταφέρουν τον Brahmos, αλλά έχουν και λιγότερο χρόνο να αντιδράσουν αν δεχτούν επίθεση. Για να αντισταθμίσουν το μικρό εύρος και τη μικρότερη ταχύτητα του Harpoon, το αμερικανικό ναυτικό βασίστηκε συνήθως σε δορυφόρους, υποβρύχια και αεροσκάφη εναέριας περιπολίας/επιτήρησης για να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν πιθανές επιφανειακές απειλές πολύ πριν να μπορέσουν να στοχεύσουν τα αμερικανικά σκάφη. 

Ο Brahmos έχει 5 φορές τη μάζα του Harpoon, ζυγίζει 3000 κιλά σε σύγκριση με τα 650 κιλά του Harpoon. Επίσης, έχει 4 φορές την ταχύτητα του Harpoon. Ως εκ τούτου έχει 80 φορές την κινητική ενέργεια του Harpoon. Ένα χτύπημα από αυτό θα αρκεί για να κόψει ένα μικρό πλοίο στη μέση ή να εξουδετερώσει έναν αεροπλανοφόρο. Μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι ο Brahmos είναι κατά πολύ ανώτερος του Harpoon και θεωρείται εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Αμερικής στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ