Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τα ρωσικά υπερ-υπερηχητικά όπλα: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε τους Ρώσους»
Ο Μάικλ Γκρίφιν, πρώην αξιωματούχος της NASA που είναι τώρα υφυπουργός Άμυνας και Τεχνολογίας επιχείρησε να πείσει πως οι ΗΠΑ θα προλάβουν να αναπτύξουν καλύτερα υπερ-υπερηχητικά όπλα από την Ρωσία αλλά δεν φάνηκε και τόσο πειστικός.
Ήταν σαφές ότι επιχειρούσε να προπαγανδίσει «αέρα» σιγουριάς που όμως δεν τον διέθετε.
Οι δηλώσεις του είχαν πολλά «ευχολόγια» και «εάν και εφόσον»
«Η άποψή μου είναι πως τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα είναι ένα πλεονέκτημα που δεν μπορούμε να παραδώσουμε στους ανταγωνιστές μας και δεν υπάρχει κανείς λόγος να το κάνουμε», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο υφυπουργός ανέφερε τρία σημεία κλειδιά στην ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ.
Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα έχουν κυρίως τακτική και όχι στρατηγική αξία. Τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προκάλεσε τρικυμία όταν αποκάλυψε το ρωσικό ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα υπέρ-υπερηχητικό όπλο.
Όμως, χρησιμοποιώντας λόγια του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο Γκρίφιν είπε πως η Ρωσία διαθέτει ήδη διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους φορείς πυρηνικών όπλων. Άρα το υπέρ-υπερηχητικό όπλο δεν αλλάζει δραματικά την κατάσταση.
Αντίθετα, είπε ο Γκρίφιν, το ζήτημα είναι η στόχευση στις τακτικές δυνατότητες των όπλων αυτών, άμεση ανταπόκριση, υψηλή ταχύτητα, μεγάλη ευελιξία, δυσκολία στον εντοπισμό και την καταστροφή του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές συμπεραίνουν πως τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκρίφιν είναι πως η από το διάστημα εναντίον τους άμυνα δεν λειτουργεί. «Η άμυνα από το διάστημα κατά των υπέρ-υπερηχητικών όπλων δεν αποτελεί πρακτική προσέγγιση», είπε τονίζοντας ότι τα όπλα αυτά αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα και πετούν χαμηλά κοντά στο έδαφος.
«Η χρησιμότητα του διαστήματος αναφορικά με τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα αφορά τον εντοπισμό τους κατά την εκτόξευση, την έγκαιρη προειδοποίηση , την επιτήρηση, την παρακολούθησή τους. Αυτό πρέπει να γίνει από το διάστημα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όμως αυτό αποτελεί ήδη μέρος του σχεδίου του Πενταγώνου περί διαστημικής επιτήρησης», είπε.
Το τρίτο και βασικότερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε είναι πως οι ΗΠΑ παραμένουν τεχνολογικά μπροστά και στον τομέα αυτό έναντι των ανταγωνιστών τους Ρωσίας και Κίνας.
Ακούγονται πολλά για τις επενδύσεις Κινέζων και Ρώσων στα υπέρ-υπερηχητικά όπλα, αλλά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πρωτοπόροι στον τομέα της έρευνας, δήλωσε ο Γκρίφιν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί ανάλογα με Ρωσία και Κίνα αλλά δεν υπήρχε ανάγκη να το κάνουν, είπε. «Θα δούμε λοιπόν τι μπορούν να κάνουν επιθετικά και αμυντικά», ανέφερε.
Τόνισε πως πρόθεσή του είναι η επιτάχυνση της έρευνας και έκανε λόγο για παρουσίαση πρωτοτύπων στις αρχές της δεκαετία του 2020.
Τι γίνεται όμως με Ρωσία και Κίνα; Ο Γκρίφιν δήλωσε πως δεν μπορεί να περιγράψει πόσα από τα συστήματα εξ αυτών που έχουν παρουσιαστεί ως επιχειρησιακά είναι πράγματι. «Είναι επιχειρησιακά; Δεν το ξέρω. Ανησυχώ όμως για τα δικά μας μόνο», κατέληξε.