Η αναγνώριση της Κίνας ως “στρατηγικού ανταγωνιστή” από τον πρόεδρο Τραμπ δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα δοθεί “μάχη” μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για τον έλεγχο της Νοτιανατολικής Ασίας.

Έτσι, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mark Esper ενέκρινε την ιδέα της ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, λίγο μετά την επίσημη αποχώρηση της Ουάσινγκτον  από τη συνθήκη INF με τη Μόσχα.

“Ναι, θα ήθελα”, δήλωσε ο Esper στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αυστραλία, όταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να τους αναπτύξουν “σύντομα”, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.

Θα προτιμούσα μήνες … αλλά αυτά τα πράγματα συνήθως παίρνουν περισσότερο από όσο περιμένεις.

Ο Έσπερ έκανε τα σχόλιά του μετά την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Συνθήκη INF με τη Ρωσία την Παρασκευή.Η συνθήκη υπογράφηκε το 1987 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και απαγόρευσε όλους τους χερσαίους πυραύλους με απόσταση μεταξύ 500 χιλιομέτρων και 5.500 χιλιομέτρων και τους εκτοξευτές τους.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι παραβίαζαν κρυφά τη συνθήκη. Οι ΗΠΑ αρχικά ανέστειλαν τις υποχρεώσεις τους έναντι της συμφωνίας τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία απάντησε κάνοντας το ίδιο αρκετούς μήνες αργότερα.

Ο Mark Esper, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο Donald Trump ως υπουργός άμυνας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα «επιδιώξει πλήρως» την ανάπτυξη νέων τύπων επίγειων πυραύλων, τώρα που η χώρα έχει εγκατέλειψε τη Συνθήκη INF.

Τόνισε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να οικοδομήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις και να ενισχύσουν την στρατιωτική τους ισχύ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα παραπάνω δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από το Πεκίνο, το οποίο νιώθει να ασφυκτιά καθώς οι ΗΠΑ ήδη το έχουν κυκλώσει με βάσεις στην περιοχή του Ασιατικού-Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Το Πεκίνο, το οποίο έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη στρατιωτική στάση της Ουάσινγκτον στην περιοχή, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απόσυρσή τους από τη Συνθήκη INF.

Τα αμερικανικά σχέδια για την επανέναρξη της ανάπτυξης και της εγκατάστασης πυραύλων μέσου βεληνεκούς “θα υπονομεύσουν σοβαρά την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα … και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια” στον Ασιατικό Ειρηνικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου κινεζικού Εξωτερικών Χούα Τσιούνγκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ