Προ των πυλών βρίσκεται η αναβάθμιση ή καλύτερα η συμπλήρωση της ρωσικής αεράμυνας από S-400 σε S-500. Το νέο σύστημα αεράμυνας S-500 αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα, με τις παραδόσεις του πυραυλικού συστήματος να ξεκινάνε το 2025.

Tο σύστημα αεράμυνας S-500, η ρωσική αναβάθμιση των S-400, το σύστημα που θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της αεράμυνας βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωση του.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές για το νέας γενιάς σύστημα αεράμυνας S-500 θα ξεκινήσουν εντός του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το 2020 θα ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές δοκιμές για το νέας γενιάς σύστημα αεράμυνας S-500, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξέι Κριβορούτσκο.

Οι παραδόσεις του νέου πυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσουν το 2025.

Τι ξέρουμε για τους νέους ρωσικούς πυραύλους

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρα S-500 «Prometheus» πρόκειται να αντικαταστήσουν τους S-400 «Triumph», οι οποίοι χρησιμεύουν για την υπεράσπιση θέσεων από μεγάλη αεροπορική επίθεση.

Με δραστικό βεληνεκές που φθάνει τα 600 χλμ., έναντι 400 χλμ. για τους S-400, οι πύραυλοι S-500 θα μπορούν να πλήττουν δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά.

Οι S-500, οι οποίοι κατασκευάζονται από την εταιρεία Almaz-Antey, θα μπορούν να καταστρέφουν ταυτοχρόνως μέχρι 10 βαλλιστικούς πυραύλους που πετούν με ταχύτητα ως και 7 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων το S-500 χρησιμοποιεί τους κινητικά βλήματα 77N6-N και 77N6-N1. Οι πύραυλοι είναι ικανοί να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ταχύτητα η οποία οι Ρώσοι θεωρούν επαρκή για να καταστρέψουν κάθε εισερχόμενο εναέριο στόχο, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων. Έχει προφανώς την ικανότητα να εμπλέκεται με στόχους σε ύψος 200 χλμ. σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει απόκριση μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν μερικές αναφορές που δηλώνουν ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.

Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης των S-500, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όντως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αεροσκάφη τύπου stealth. Πράγματι, με τη διασύνδεση πολλών ραντάρ μεγάλης ταχύτητας και εμβέλειας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, θα μπορούσε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35. Η ένωση αισθητήρων έδωσε σε πολλά στρατεύματα ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα των δυνάμεων τους. Αυτή μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ