Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκει Σοϊγκού και ο αμερικανός ομόλογός του Τσάκ Χέιγκελ συμφώνησαν για επανέναρξη των συνομιλιών για την πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η «κοινή διαβούλευση για αυτό το σημαντικό ζήτημα αποτελεί κρίσιμη πτυχή των αμερικανορωσικών σχέσεων και θα συνεχιστεί».

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών συμφωνήθηκε η διεξαγωγή συνεδρίασης σε επίπεδο υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής, στις 34 και 24 Μαΐου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παγκόσμιας ευρώ-ασφάλειας  στη Μόσχα.

Το θέμα απασχολεί και τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα τη Μόσχα η οποία θεωρεί την αντιπυραυλική ασπίδα ως ζήτημα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ρωσική Εθνική Ασφάλεια αλλά και τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα με πλέον πρόσφατες την ενίσχυση της αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ με 14 εκτοξευτές στην Αλάσκα (για την αντιμετώπιση της απειλής της Β. Κορέας) όσο και την ματαίωση τοποθέτησης συστημάτων SM-3IIB στην Πολωνία.

Η Ρωσία τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει την πολιτική της στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιβαλλιστικής άμυνας αλλά θεωρεί ιδιαίτερα θετικό , το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε προκαλέσει τριβή στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με τη Μόσχα να ζητά διαβεβαιώσεις ότι το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας δεν στοχεύει τη ρωσική επικράτεια.

Σε απάντηση τοποθέτησης της πρώτης συστοιχίας βλημάτων στην Πολωνία, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα και σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα προχωρήσει σε τοποθέτηση βαλλιστικών πυραύλων SS-26 “STONE” γνωστά και ως «Iskander» στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ