Σε φιάσκο μετατρέπεται το πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων ARRW της USAF
Μετά το «χαστούκι» της Γερουσίας των ΗΠΑ για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των υπερηχητικών πυραύλων ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η δεύτερη δοκιμή εκτόξευσης των προηγμένων αυτών βλημάτων κατέληξε σε «φιάσκο», με την USAF να μετράει μια ακόμα «ήττα».
Και αυτό διότι ήταν η δεύτερη συνεχόμενη αποτυχημένη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που αν ληφθεί υπόψη με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και πληροφορίες, δημιουργεί τρομερές πιέσεις στους Αμερικανούς επιτελείς της USAF, να αποδείξουν την βιωσιμότητα και την λειτουργικότητα του προγράμματος ανάπτυξης του πυραύλου με την κωδική ονομασία «AGM-183A».
Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2021, με ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου B-52H Stratofortress, στο εκπαιδευτικό πεδίο Point Mugu κοντά στην Καλιφόρνια στις 28 Ιουλίου.
Αρχικά, η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη με την ενεργοποίηση των αισθητήρων, του GPS και την μεταφορά ισχύος από το αεροσκάφος στον πύραυλο, όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η ανάφλεξη του κινητήρα του οχήματος διολίσθησης του πυραύλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί επιτυχώς η εκτόξευση του πυραύλου και η δοκιμή να αποτύχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποεπιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σκοπεύει να «κόψει» δαπάνες, που θεωρεί περιττές, βάζοντας στο στόχαστρο τους νέους προηγμένους πυραύλους που θέλει να αποκτήσει η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για τα στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά της, από τον αμυντικό προϋπολογισμό για το δημοσιονομικό έτος 2022.
Ειδικότερα, η υποεπιτροπή πιστώσεων προτείνει την μείωση του προϋπολογισμού κατά 44 εκατομμύρια δολάρια, για την προμήθεια των προηγμένων υπερηχητικών πυραύλων ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), κάτι που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα τέτοια οπλικά συστήματα, μια ακόμα «ήττα» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την USAF, μετά την παταγώδης αποτυχία στην δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου στα μέσα Απριλίου, που είχε απογογητεύσει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, ο υπερηχητικός αυτός πύραυλος επόμενης γενιάς είναι ένα από τα δύο οπλικά συστήματα των ΗΠΑ για την «ταχεία αντίδραση» των μέσων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, όποτε θεωρητικά θα είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και αποστολές.
Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός είναι να εξοπλίσει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-52, καθώς επίσης και τα B-1 Lancer, τα οποία σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει οι Αμερικανοί, με την κατάλληλη τροποποίηση θα είναι ικανό να φέρει μέχρι και 31 πυραύλους ARRW (Air-launch Rapid Response Weapon) για μία μόνο αποστολή.