Για πρώτη φορά μετά τον ψυχρό πόλεμο η Ρωσία προχωρά στην εγκατάσταση μεγάλης ακτίνας αντιαεροπορικών όπλων δυτικότερα από τα σύνορά της και δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας με ένα αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό όπλο επιπέδου των S-400 και ίσως και του αντιβαλλιστικού S-500: Η Λευκορωσία θα αποτελέσει το νέο πεδίο ανάπτυξης των αντιαεροπορικών όπλων μακρού βεληνεκούς της Ρωσίας «κλειδώνοντας» τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και των βαλτικών κρατιδίων σε απόσταση 400 ή και 600 χλμ. αν πρόκειται και για τα δεύτερα.

O πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αποκάλυψε σήμερα ότι «προμηθεύεται» όπλα από την Ρωσία όπλα αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων και μέσα σε αυτά θα είναι και οι S-400.

«Είμαι πολύ ευγνώμων για τη ρωσική ηγεσία, τον στρατό και τη ρωσική αμυντική βιομηχανία για τη συμφωνία πάνω σε μία ολοκληρωμένη λίστα όπλων που θα είναι εδώ μέχρι το 2025» είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, έκανε έρριξε την «βόμβα» ότι «η χώρα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την προμήθεια S-400».

«Είμαστε σε συνομιλίες και σχεδιάζουμε προμήθεια των S-400» είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Επίσης, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν προσφάτως στη Μόσχα, για το πιο σύγχρονο σύστημα S-500.

Έτσι όλα δείχνουν ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει και αυτή με τη σειρά της ένα σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας στον «αυλόγυρο» του ΝΑΤΟ τόσο με συστήματα S-400 όσο και με S-500 τα οποία είναι ικανότερα από το S-400 στην αντιμετώπιση των βαλλιστικών απειλών.

Στόχος η δημιουργία μιας πολύστρωματικής άμυνας κατά βαλλιστικών –κυρίως- απειλών και μάλιστα σε προκεχωρημένη θέση δηλαδή στην Λευκορωσία.

Η Ρωσία αυτή την περίοδο διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Λευκορωσία με τη συμμετοχή 200.000 στρατιωτών και οι δύο χώρες έχουν πρακτικά δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ένα ΝΑΤΟ το οποίο περιτριγυρίζει ασφυκτικά τη Ρωσία από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Η τοποθέτηση του αντιπυραυλικού συστήματος AAMDS (Aegis Ashore Missile Defense System) στη Ρουμανία, (τον Αύγουστο η εγκατάσταση έκλεισε πέντε χρόνια) και στην Πολωνία (έχει παρουσιάσει καθυστέρηση αλλά θα γίνει επιχειρησιακό το 2022) έχουν προκαλέσει την οργή της Μόσχας.

Η επίσημη από πλευράς από ΝΑΤΟ (και ΗΠΑ) δικαιολογία για την τοποθέτηση απέναντι από τα σύνορα  με τη Ρωσία πυραυλικών συστημάτων είναι για το φόβο των ιρανικών βαλλιστικών συστημάτων και ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά ευρωπαϊκών στόχων.

Φυσικά μια τέτοια δικαιολογία δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά από κανένα, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ με τη δημιουργία ενός αντιβαλλιστικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη αδρανοποιεί τη χρήση ρωσικών βαλλιστικών συστημάτων σε περίπτωση που η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει ως ανταπόδοση μετά από επίθεση με βαλλιστικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

‘Εστί το AAMDS είναι πρακτικά ένα επιθετικό σύστημα, καθώς αδρανοποιεί τη δυνατότητα της Ρωσίας να απαντήσει σε ένα βαλλιστικό ή και αεροπορικό πλήγμα από το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα επομένως ήταν αναγκασμένη να πάρει μια απόφασή για την άμυνά της και την άμυνα της συμμάχου Λευκορωσίας.

Έτσι η τοποθέτηση συστημάτων S-400 στην Λευκορωσία ήταν απλά μονόδρομος.

Έτσι η Μόσχα έχοντας τη δυνατότητα να αναχαιτίσει τις βαλλιστικές απειλές του ΝΑΤΟ, επιτυγχάνει μια ισορροπία στην αντιβαλλιστική άμυνα μπορώντας να διαπραγματευτεί για οτιδήποτε επι ίσοις όροις. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ