Η Βόρεια Κορέα εξόπλισε την Συρία με εξελιγμένους βαλλιστικούς πυραύλους (βίντεο)
Οι αμυντικοί δεσμοί ανάμεσα στην Βόρεια Κορέα και την Συρία χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και ο Λαϊκός Κορεατικός Στρατός (ΛΚΣ) προμήθευσε την Δαμασκό με σημαντική βοήθεια σε όλους τους μεγάλους πολέμους της, από την αποστολή πιλότων, εκπαιδευτών και πληρωμάτων αρμάτων μάχης στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 μέχρι την παροχή μονάδων πυροβολικού με βορειοκορεατικά πληρώματα στον Πόλεμο του Λιβάνου και πιο πρόσφατα με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των εξεγέρσεων τη δεκαετία του 2010.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Πιονγκγιάνγκ αναδείχθηκε κορυφαίος προμηθευτής όπλων των συριακών Ένοπλων Δυνάμεων και παρέδωσε αναβαθμίσεις για τα παλιότερα οπλικά συστήματα και μεγάλο φάσμα νέων συστημάτων που ήταν απαραίτητα για την αποτροπή διαφόρων αντιπάλων.
Έκτοτε ο ΛΚΣ είναι υπεύθυνος για τον εκσυγχρονισμό ενός μεγάλου φάσματος συριακών εξοπλισμών, από τον εξοπλισμό των παλιών αρμάτων μάχης T-55 με αποστασιόμετρα λέιζερ και τους νέους τύπους πυρομαχικών μέχρι την βελτίωση συστημάτων αεράμυνας. Ωστόσο, η παροχή στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων, είναι αυτή η οποία αναμφισβήτητα είναι η πιο σημαντική βορειοκορεατική συνεισφορά στην προστασία της Συρίας.
Η Βόρεια Κορέα εξόπλιζε την Συρία με ολοένα και πιο εξελιγμένους τύπους βαλλιστικών πυραύλων συνεχόμενα από τη δεκαετία του 1960, από τον Hwasong-6 που προέρχεται από τον σοβιετικό Scud μέχρι τις πιο εξελιγμένες πλατφόρμες Scud-ER και KN-02.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Scud-ER εξελίχθηκε στην Βόρεια Κορέα ειδικά για να καλύπτει τις αμυντικές ανάγκες της Συρίας και διαθέτει βεληνεκές 1000 χλμ που σημαίνει πως μπορεί να προσβάλει στόχους τρεις φορές πιο μακριά από τον πρώτο Scud.
Ο πύραυλος κατασκευάστηκε στην Συρία κατόπιν άδειας και αριθμός τους έχει παρατηρηθεί κατά τις στρατιωτικές παρελάσεις της Βορείου Κορέας.
Ο KN-02, παρότι δεν προσφέρει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον παλιότερο Hwasong-06, εισήλθε στην υπηρεσία του ΛΚΣ και των Ένοπλων Δυνάμεων της Συρίας και προσέφερε ένα μοναδικό αμυντικό σύστημα μέσα στο συριακό οπλοστάσιο.
Ο KN-02 έχαιρε μεγάλης εκτίμησης ιδιαίτερα για τον πολύ μικρό χρόνο εκτόξευσης των δύο λεπτών, τον κύκλο βολής των 16 λεπτών και τον χρόνο επαναγέμισης των 20 λεπτών όπως αναφέρει το proelasi.com.
Αυτό επιτρέπει επίσης στο σύστημα να εξακολουθεί να είναι ακόμη περισσότερο ευκίνητο το οποίο είναι σημαντικό για να επιβιώσει από τις ενδεχόμενες ισραηλινές, αμερικανικές η τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί επίσης εξελιγμένο σύστημα καθοδήγησης με GPS, παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις παλιότερες κλάσεις του πυραύλου.
Ο KN-02 ήταν ένας από τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου που αναπτύχθηκε στην Μέση Ανατολή, αν και έκτοτε το σχέδιο του έχει αντικατασταθεί από τις νεότερες βορειοκορεατικές πλατφόρμες όπως οι KN-23 και KN-25.
Ο πύραυλος θεωρείται ότι έχει επιδείξει τις ικανότητες προσβολής με ακρίβεια στην Συρία τον Μάρτιο 2021 όταν χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης που χρησιμοποιούσαν τζιχανιστές τρομοκράτες που ενεργούσαν υπό την τουρκική προστασία στην βόρεια Συρία ώστε να αποστέλλουν πετρέλαιο στην Τουρκία.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη βορειοκορεατική υποστήριξη του αμυντικού τομέα και της πολεμικής προσπάθειας της Συρίας, η οποία παράλληλα με την ανάπτυξη στρατευμάτων και τις πωλήσεις όπλων περιλάμβανε την κατασκευή και στελέχωση πολλαπλών νοσοκομείων, είναι πιθανό ότι στο μέλλον η χώρα θα μπορούσε να προμηθεύσει τον μεσανατολικό σύμμαχο της με πιο ικανούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Βίντεο με εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Συρίας (από τον παλιότερο στον νεότερο).