O Νικολάι Γκοστέφ Διοικητής στις αεροπορικές δυνάμεις και σε μονάδες αεράμυνας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, δήλωσε ότι τα συστήματα «Προμηθέας» γνωστά ως S-500 θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2025 στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Μόσχα θέλει να καλύψει υπό την αντιαεροπορική της «ομπρέλα» ολόκληρη την  Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός, οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ενισχυθούν με νέο οπλισμό, αεροπορικά μέσα και συστήματα αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας τα επόμενα χρόνια, μια εξέλιξη που θεωρείται αναμενόμενη λόγω των εντάσεων στην Ουκρανία.

Όμως το νέο αντιαεροπορικό σύστημα δεν θα τεθεί εκεί για να αντιμετωπίσει την αδύναμη ουκρανική Αεροπορία αλλά ΝΑΤΟϊκές απειλές.

Στο ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα F-35 στην Ουκρανία στην περίπτωση που η Μόσχα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Το F-35 είναι ικανό να παρέχει εγγύς αεροπορική υποστήριξη στο έδαφος χρησιμοποιώντας την ταχύτητά του, τα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας αέρος-εδάφους και την ικανότητα ελιγμών σε χαμηλό υψόμετρο.

Ένα F-35 θα μπορούσε επίσης να κάνει ελιγμούς αρκετά κοντά στο έδαφος για να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο των 25 χιλιοστών του σε ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα ή δυνάμεις εν κινήσει.

Τουλάχιστον έτσι το σκέφτονται οι Αμερικανοί.

Αν και ο Ρώσος αξιωματούχοςε δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα παραλαβής του εν λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού, εντούτοις αποκάλυψε ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-500, μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30, Su-34, Su-35, καθώς και νέα ελικόπτερα τύπου Mi-8AMTSh και Ka-52. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πυροβολαρχία S-500 έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και βρίσκεται σε υπηρεσία με την 15η Στρατιά Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (Ειδικού Σκοπού, ο οποίος προστατεύει τη Μόσχα.

Οι δυνατότητές του

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, κατασκευάζεται από την εταιρεία Almaz-Antey Corporation η οποία κατασκευάζει επίσης τα γνωστά πυραυλικά συστήματα S-400 και S-300. Το σύστημα Prometheus έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών.

Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, γι’αυτό και ονομάζεται ως Space Defence System (SDS).

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χιλιόμετρα. Ξεπερνώντας κατά 200 χιλιόμετρα το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400.

Τα χαρακτηριστικά του

Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ σε προηγούμενες δοκιμές, λέγεται ότι έχει χτυπήσει στόχους από απόσταση 480 χιλιομέτρων

Σύμφωνα με πηγές, το S-500 χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων, όπως την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν βάρος περίπου δύο τόνων και έχουν αποτελεσματική εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή ακόμα τους 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις, για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ τέλος και τα οικογενειακά 9M96 και 9M100, τα οποία είναι μικρότερα και πιο ελαφριά βλήματα.

Επιπρόσθετα, ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 χρησιμοποιεί τα βλήματα 77N6-N και 77N6-N1, που είναι ικανά να πλήξουν ακόμα και δορυφόρους. Έχει προφανώς την ικανότητα να δεσμεύει στόχους σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων και σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει χρόνο απόκρισης μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ