Οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν το Spike NLOS στις ένοπλες δυνάμεις τους
Το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα Spike NLOS είναι κυριολεκτικά περιζήτητο, τόσο ώστε ακόμα και οι Αμερικανοί να θέλουν να το εντάξουν στις ένοπλες δυνάμεις τους.
Στα πλαίσια αυτά η Lockheed Martin κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων, για να πραγματοποιήσει διαδικασίες επιχειρησιακής αξιολόγησης του περίφημου ισραηλινού οπλικού συστήματος και θα συνεργαστεί με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η Lockheed Martin κέρδισε το «χρυσό συμβόλαιο» που αφορά την δοκιμή και την αξιολόγηση, με βάση λειτουργικά και επιχειρησιακή κριτήρια, του ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Spike NLOS, κάτι που «ανοίγει το δρόμο» για την ένταξη του οπλικού συστήματος στο οπλοστάσιο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα από την επιτυχημένη δοκιμή του από ένα ελικόπτερο τύπου AH-64E του U.S Army τον Μάρτιο του 2021.
Το SPIKE NLOS είναι ένα πυραυλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων, με εμβέλεια έως και 32 χιλιόμετρα, που μπορεί να ενσωματωθεί σε εναέριες, ναυτικές αλλά και χερσαίες πλατφόρμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για άμεση εμπλοκή εγκλωβίζοντας τον στόχο πριν την εκτόξευση (Lock-on Before Launch, LOBL Mode) είτε για προσβολή από απόσταση, μέσω αυτόματης πλοήγησης με συντεταγμένες από χειριστή ή σύστημα πρόσκτησης στόχου.
Τα χαρακτηριστικά του
Συγκεκριμένα, η υπέρυθρη και ηλεκτρο-οπτική κεφαλή αναζήτησης και η ασύρματη ζεύξη δεδομένων του βλήματος παρέχει στους χειριστές να έχουν τον έλεγχο και την εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας του προς τον στόχο, κάτι που τους επιτρέπει να αλλάξουν ή ακόμα και να ματαιώσουν την προσβολή του στόχου.
Η έκδοση NLOS των βλημάτων «Spike» μπορεί να λαμβάνει στοιχεία για τον στόχο από απομακρυσμένα συστήματα στόχευσης, όπως για παράδειγμα drones, αλλά και από τηλεχειριζόμενα συστήματα πρόσκτησης στόχου μέσω δικτύων ελέγχου και διοίκησης.
Οι διπλοί αισθητήρες των Spike NLOS είναι ικανοί να εμπλέκουν αποτελεσματικά στόχους μέρα και νύχτα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ τα βλήματα μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορες πολεμικές κεφαλές, ανάλογα τις ανάγκες της αποστολής.