Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, γνωστοποίησε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του θα παραλάβουν μέρος των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων «Javelin».

«Είναι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της αύξησης των δυνατοτήτων μας, της εκπλήρωσης των στόχων που έχει η Αλβανία σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βιομηχανία στον κόσμο Lockheed Martin και έχουμε κάνει την παραγγελία μας εκεί ως μέρος του ταξιδιού μας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση της ασφάλειας και της εδαφικής άμυνας της χώρας μας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και το λέμε αυτό για να μην δημιουργηθεί πανικός, είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ, έχουμε λύσει το θέμα της εθνικής ασφάλειας, είμαστε προστατευμένοι, γιατί προστατευόμαστε από το άρθρο 5 της συνθήκης ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ο «Χώρος ΝΑΤΟ» είναι απαραβίαστος, αλλά φυσικά θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους ρυθμούς του ΝΑΤΟ για ενίσχυση ως μέρος μιας αμυντικής συμμαχίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας.

Εκτός από αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον Πελέσι, θα υπάρξουν και άλλες αγορές ή δωρεές από τον στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας, τις ΗΠΑ ή άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπου είναι χώρα μέλος η Αλβανία, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η χώρα μας θα στηρίξει τη γραμμή της Συμμαχίας.

«Είμαστε ένας μικρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε πάντα και θα είμαστε πάντα ευθυγραμμισμένοι με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είναι και οι οδηγοί της γραμμής που υποστηρίζουμε σε σχέση με τις εξελίξεις του ΝΑΤΟ.

«Μία από τις πολιτικές του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουμε είναι η πολιτική της «ανοιχτής θύρας», άρα η Σουηδία και η Φινλανδία είναι δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη με υψηλά πολιτικά ή νομικά πρότυπα, αλλά και στρατιωτικά», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Το Javelin είναι ένα πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται από το 1989 και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2050, σύμφωνα με την εταιρεία.

Κοστίζει περίπου 250 χιλιάδες δολάρια ανά τεμάχιο, αλλά μπορεί να ανατινάξει ένα τανκ που κοστίζει πολλαπλάσια.

Η κατασκευαστική εταιρεία έχει λάβει πολλαπλά αιτήματα από όλο τον κόσμο μετά την αποδεδειγμένη επιτυχία αυτού του συστήματος στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να νικήσει αμέτρητα ρωσικά τανκς χάρη στην αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ