Συζητήσεις στις ΗΠΑ: «Οι πύραυλοι Oreshnik κατέστησαν τα αεροπλανοφόρα μας απαρχαιωμένα;»
Το National Interest με εκτεταμένο άρθρο εκφράζει ανησυχίες του πενταγώνου
Όταν ο τρομερός ρωσικός πύραυλος Oreshnik χτυπούσε το εργοστάσιο PA Pivdenmash της Ουκρανίας στο Ντνίπρο, οι ένθερμοι οπαδοί των αεροπλανοφόρων στις ΗΠΑ σκέφτηκαν ότι μπορεί να επηρεάσει το μέλλον τους.
Ενώ ορισμένοι υπερασπιστές της χρήσης αεροπλανοφόρων αναμφίβολα θα ισχυριστούν ότι η χρησιμότητά τους σε επιθετικές επιχειρήσεις παραμένει ζωντανή, η αλήθεια είναι πως η προηγμένη τεχνολογία πυραύλων τα έχει καταστήσει στρατιωτικά περιττά.
Το εργοστάσιο PA Pivdenmash είναι περίπου 1.834 στρέμματα ή 2,87 τετραγωνικά μίλια σε μέγεθος και χτυπήθηκε από τις πολλαπλές κεφαλές ενός μόνο Oreshnik.
Ένας Oreshnik φέροντας ένα MIRV (Πολλαπλό Ανεξάρτητο Όχημα Επανεισόδου) που περιέχει συμβατικά πυρομαχικά είναι το ισοδύναμο υπέρ-υπερηχητικού πυραύλου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Oreshnik φαίνεται ικανός να επιτύχει υψηλό βαθμό ακρίβειας – τελικά χτύπησε το εργοστάσιο PA Pivdenmash – σημαίνει πως τα εν λόγω όπλα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον ενός αεροπλανοφόρου και να το διαλύσουν.
Δέος: 154 Oreshnik κοστίζουν όσο ένα αεροπλανοφόρο
Η τελική ταχύτητα ενός αεροπλανοφόρου κατηγορίας Nimitz είναι περίπου 30 κόμβοι (34,5 μίλια ανά ώρα) ενώ η τελική ενός πυραύλου Oreshnik είναι οπουδήποτε μεταξύ 10 Mach και 11 Mach (7.610–8.450 μίλια ανά ώρα).
Η ιδέα ότι ένα αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να ξεπεράσει έναν τέτοιο πύραυλο είναι αστεία – και δεδομένου ότι το αποτέλεσμα εκρήξεων των πολλαπλών κεφαλών σημαίνει πως δεν χρειάζεται να είναι απολύτως ακριβές το χτύπημα, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι ένα αεροπλανοφόρο θα είναι επιχειρησιακό μετά από ένα τέτοιο πλήγμα, γράφει σε ανάλυσή του το αμερικανικό National Interest που απηχεί τις θέσεις του Πενταγώνου και μεταφέρει τις ανησυχίες των επιτελών του.
Ο πύραυλος δεν θα χρειαζόταν να βυθίσει το αεροπλανοφόρο, μόνο να το χτυπήσει αρκετά, ώστε να το καταστήσει άχρηστο επιχειρησιακά. Μετά από το πλήγμα θα αναγκαζόταν να επιστρέψει «σοβαρά τραυματισμένο» στη βάση.
Στη συνέχεια, υπάρχει το πρόβλημα του σχετικού κόστους.
Δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει η κατασκευή του Oreshnik, αλλά οι αναλυτές το συνέκριναν με τον ρωσικό Yars ICBM, ο οποίος κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια το 2011 (περίπου 40,3 εκατομμύρια δολάρια το 2023).
Οι εκτιμήσεις για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz κυμαίνονται από 6,2 δισεκατομμύρια έως 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια το 2023.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε αεροπλανοφόρο που κατασκευάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ρώσοι μπορούν να κατασκευάσουν από 154 έως 278 πυραύλους Oreshnik, αναλύει το National Interest.
Όταν το δούμε με βάση το σχετικό κόστος, ακόμα κι αν οι Ρώσοι έπρεπε να εκτοξεύσουν 50 Oreshnik για να χτυπήσουν ένα μόνο αεροπλανοφόρο, το κόστος θα άξιζε τον κόπο.
Στην πραγματικότητα, όμως, πιθανότατα ένα χτύπημα θα ήταν αρκετό.
Το πρόβλημα με τα αεροπλανοφόρα είναι αρκετά απλό.
Κάθε νέα εξέλιξη στην τεχνολογία πυραύλων καθιστά όλο και πιο δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι τα αεροπλανοφόρα αξίζουν το κόστος τους.
Ακόμα κι αν ένας σκληροπυρηνικός υπερασπιστής των αεροπλανοφόρων μπορεί να υποστηρίξει ότι και 50 Oreshnik δεν έχουν καμία ελπίδα να εξαφανίσουν ένα αεροπλανοφόρο, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι όσο περνάει ο καιρός αυτοί οι πύραυλοι θα γίνονται πιο ισχυροί, ταχύτεροι και ακριβέστεροι.