Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία (No. P/1630039040900) έρχονται ξελίξεις στο μέτωπο της Εν Συνεχεία Υποστήριξης των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 και OSA-AK καθώς ανασυγκροτήθηκε η επιτροπή διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον Γενικό Διεθυντή της ΓΔΑΕΕ, για την ενημέρωση του Τιμοκαταλόγου Έτους 2018. 

Η επιτροπή θα έχει ως έργο και την αξιολόγηση του σχετικού Σχεδίου Τροποποίησης της Διακρατικής Συμφωνίας που προτάθηκε από την Ρωσική πλευρά.

Όπως επισημαίνεται, στην απόφαση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική πλευρά για την κατάρτιση κοινά αποδεκτού Σχεδίου Τροποποίησης της Διακρατικής Συμφωνίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 21 αυτής.

Η υποβολή πρακτικού με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και την εισήγηση της επιτροπής, καθώς και κοινά αποδεκτού Σχεδίου Τροποποίησης της (στ) Διακρατικής Συμφωνίας στη ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 έπεσαν από το YΠΕΘΑ οι υπογραφές για την «εν-συνεχεία υποστήριξης» (FOS: Follow On-Support) στα ρωσικής προέλευσης συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α) που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τριών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα οι συμβάσεις FOS που ολοκληρώνονται, αφορούν τα μεσαίου βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) και 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) που επιχειρεί το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης και τα μεγάλου βεληνεκούς συστήματα S-300PMU1 που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία. 

Η υπογραφή των συμβάσεων FOS θα εξαλείψει τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί κατά το παρελθόν στην υποστήριξη και συντήρηση των συστημάτων και θα επιτρέψει όχι μόνο την επίτευξη της μέγιστης επιχειρησιακής διαθεσιμότητας αλλά το κυριότερο της απρόσκοπτης διατήρησης της.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ