Ενημέρωση από το ΓΕΣ για τα προβλήματα του Leopard 2HEL
Ανησυχία προκλήθηκε από τη χθεσινή δημοσιοποίηση προβλήματος που παρουσιάστηκε στα ελληνικά άρματα μάχης Leopard 2HEL, μετά την πραγματοποίηση σχετικών δοκιμών στη Γερμανία.
Ανησυχία προκλήθηκε από τη χθεσινή δημοσιοποίηση προβλήματος που παρουσιάστηκε στα ελληνικά άρματα μάχης Leopard 2HEL, μετά την πραγματοποίηση σχετικών δοκιμών στη Γερμανία.
Το defencenet.gr παρουσιάζει τις πραγματικές διαστάσεις και το ιστορικό του προβλήματος, βάσει της άτυπης ενημέρωσης που παρασχέθηκε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου από αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ):
Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ήταν προσχεδιασμένες και προγραμματισμένες και έγιναν στις εγκαταστάσεις της γερμανικής BWB (ο οργανισμός που εποπτεύει τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αμυντική βιομηχανία στη Γερμανία). Παρόντες στις δοκιμές ήταν ελληνική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη από του ΓΕΣ, της ΓΔΑΕΕ, ενώ παρευρίσκονταν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας Krauss Maffei Wegmann και του γερμανικού δημοσίου. Οι δοκιμές διεξήχθησαν με έξοδα της γερμανικής εταιρίας όπως άλλωστε προβλεπόταν στη σύμβαση.
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση προβλεπόταν η αγορά 171 πύργων (1 επιπλέον του αριθμού των αρμάτων μάχης που αγοράστηκαν). Σε όποια φάση του προγράμματος επιθυμούσε η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να επιλέξει έναν πύργο, στην τύχη, από τη γραμμή παραγωγής και αυτός, να βληθεί με πυρομαχικά στο πλαίσιο της δοκιμής, άρα να καταστραφεί. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη την ολοκληρωμένη πρόβλεψη του ΓΕΣ το οποίο δεν αρκέστηκε απλά στις εγγυήσεις της εταιρίας και του γερμανικού δημοσίου, αλλά οι Επιτελείς του επιθυμούσαν οι ίδιοι να διακριβώσουν την αντοχή της θωράκισης.
Οι βολές κατά του πύργου πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη με βλήματα των 120 χιλ. Δύο βλήματα διάτρησαν τη θωράκιση στο αριστερό του πύργου προς την πλευρά του περισκοπίου του πυροβολητή. Κατόπιν τούτου το ΥΠΕΘΑ κρίνοντας ότι οι διατρήσεις καθιστούσαν τη θωράκιση του άρματος μη σύμφωνη με τις προδιαγραφές, αξίωσε από την εταιρία την «θεραπεία» του προβλήματος. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η παραλαβή των 8 πρώτων αρμάτων μάχης από τον Ελληνικό Στρατό. Άλλα 30 άρματα βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας κατασκευής. Το ΓΕΣ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραλαβή του άρματος εάν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές που περιέχονται στη σύμβαση.