Χαμηλές οι προσδοκίες για την ποσότητα αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη»
Χαμηλότερες των προσδοκιών αποδεικνύονται οι εκτιμώμενες ποσότητες του φυσικού αερίου που υπάρχουν στο κοίτασμα «Αφροδίτη», βάσει των αποτελεσμάτων της δεύτερης γεώτρησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Noble.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι πέρα από τους αρχικούς ισχυρισμούς περί κοιτασμάτων της τάξης των 12 ή 15 ή και 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, μια πρώτη γεώτρηση εκτίμησης του κοιτάσματος με επιστημονικό τρόπο είχε γίνει πριν από δύο και πλέον χρόνια και τα αποτελέσματά της είχαν ανακοινωθεί το Δεκεμβρίου του 2011, διέψευσαν τις προσδοκίες. Η πρώτη γεώτρηση είχε υπολογίσει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος από 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να είναι 5 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να είναι 8 τρισ. κ.π. Η δεύτερη γεώτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν τον Οκτωβρίο του 2013, περιορίζει τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο του κοιτάσματος. Υπολογίζει την ποσότητά του από 3,6 έως 6 τρισ. κυβικά πόδια, με πιθανότητα 75% το κοίτασμα να έχει 3,6 τρισ. κ.π. και 25% πιθανότητα να ανέρχεται στα 6 τρισ. κ.π. Άρα πρέπει να γίνει και τρίτη γεώτρηση, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου.
Υπάρχει το ενδεχόμενο το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να μην αρκεί για να είναι βιώσιμη οικονομικά η κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο! Βάσει κυπριακών εκτιμήσεων, απαιτούνται κοιτάσματα τουλάχιστον 5,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών για τη βιωσιμότητα του έργου. Η στρατηγική της Κύπρου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου τερματικού υγροποίησης παραμένει «αναλλοίωτη».
Μετά την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει χρήματα για να κατασκευάσει σε εθνικό πλαίσιο το πολυδάπανο εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αερίου. Μετά την απώλεια των καταθέσεων δύσκολα επενδυτές θα έλθουν στην Κύπρο, αν δεν είναι σίγουροι για τα κέρδη τους. Αλλά ενδέχεται να βρεθεί φυσικό αέριο και σε άλλα κυπριακά αξιόλογα κοιτάσματα ώστε το έργο να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, βέβαια πρώτα πρέπει να βρεθούν, αν βρεθούν, οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου και έπειτα να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Η Κύπρος μπορεί να θέλει το εργοστάσιο υγροποίησης, αλλά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί προτιμούν την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τόσο το ισραηλινό φυσικό αέριο που θα προορίζεται για εξαγωγή όσο και το κυπριακό στην Τουρκία. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης Αγκυρας-Τελ Αβίβ και αποκατάστασης της συμμαχίας τους, αλλά ταυτόχρονα εγκλωβίζει την Κύπρο στο άρμα της Τουρκίας. Ρίγη προκάλεσε στη Λευκωσία η δήλωση του αντιπροέδρου της Noble, ότι προωθεί «πολλαπλές» επιλογές ανάπτυξης.