Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τον ρωσικό όμιλο παραγωγής και έρευνας UralVagonZavod κι δημοσιοποίησε η βρετανική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Jane’s Defence Weekly», ξεκίνησαν προν δύο μήνες οι δοκιμές των πρώτων πρωτοτύπων του νέου ρωσικού άρματος μάχης τέταρτης γενιάς, Armata με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή του σε περιορισμένη υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2016.

Κύριος ανάδοχος του προγράμματος Armata είναι ο όμιλος παραγωγής και έρευνας UralVagonZavod, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 20 μεγάλες ρωσικές εταιρίες που εμπλέκονται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.

Η έλλειψη φωτογραφιών από τα πρωτότυπα του Armata είναι οφείλεται στον υψηλό βαθμό διαβάθμισης του προγράμματος και κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια με τι μοιάζει το νέο άρμα μάχης πέρα από κάποιες ευφάνταστες απεικονίζεις.

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άρμα μάχης Armata θα είναι εξοπλισμένο με εξωτερικά αναρτημένο λειόκαννο πυροβόλο διαμετρήματος των 125 χλστ. με αναχορηγία 32-48 βλημάτων.

Εκτός των συμβατικών πυρομαχικών το πυροβόλο θα μπορεί να βάλλει ένα καθοδήγησης λέιζερ βλήμα με δύο κατά σειρά (tandem) πυροκεφαλές για την προσβολή τεθωρακισμένων στόχων σε αποστάσεις μέχρι 8.000 μέτρα τουλάχιστον.

Μέλος της οικογένειας θα είναι το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) που φέρει την ονομασία Obyekt 148 και θα αποτελέσει προσθήκη στα οχήματα υποστήριξης Πεζικού που εξοπλίζονται με Terminator.

Το όχημα προγραμματίζεται να εξοπλιστεί με τον μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο πύργο Epoch Almaty (κατασκευής της KBP Instrument Design Bureau) που φέρει ως οπλισμό πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ., συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ και δύο δίδυμους εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων Kornet-EM τοποθετημένους εκατέρωθεν του πύργου.

Κύριο χαρακτηριστικό του Armata είναι ότι οι θέσεις του τριμελούς πληρώματος (αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, οδηγός) βρίσκονται στο εμπρός μέρος του υψηλού επιπέδου προστασίας σκάφους, το πυροβόλο και το σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών στο κέντρο και ο υψηλής απόδοσης πετρελαιοκινητήρας στο οπίσθιο μέρος του σκάφους.

Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό του Armata, που επίσης αναφέρεται ως «παγκόσμια πλατφόρμα μάχης» (BMP-T-15, Universal Combat Platform), είναι ότι το σκάφος του θα αποτελέσει τη βάση για μία ολόκληρη οικογένεια ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης από TOMA, μέχρι ΤΟΜΟ και αυτοκινούμενα πυροβόλα

Περιττό να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata αποτελεί μία πρωτοποριακή προσπάθεια που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή και αγορά αρμάτων μάχης και ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.

Οι καινοτομίες που ενσωματώνει το Armata (τοποθέτηση όλου του πληρώματος εντός του σκάφους που σαφώς παρέχει αυξανόμενο επίπεδο προστασίας αλλά και μειώνει τον όγκο που απαιτείται να προστατευθεί με θωράκιση και άρα το βάρος του οχήματος.

Με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά το βάρος και την ισχύ του κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου, εξωτερική ανάρτηση του πυροβόλου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιφάνειας μετωπικού και πλευρικού στόχου που παρουσιάζει το άρμα, το μίγμα οπλισμού (πυροβόλα 125 χλστ. και 30 χλστ.), εφόσον αποδειχθούν επιτυχείς στην πράξη θα καταστήσουν τα σημερινά δυτικά άρματα μάχης των 65 ως 70 τόνων δεινόσαυρούς για το μουσείο όπλων.

Το άρμα θα ενταχθεί πρώτα στις δυτικές ταξιαρχίες και εν συνεχεία σε αυτές της Άπω Ανατολής.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε τις πρώτες πληροφορίες και περιγραφές για το όχημα:

Στο δεύτερο βίντεο μπορείτε να δείτε το Τ-95, τον χαμένο της ρωσικής επιλογής, ένα σχέδιο που απορρίφθηκε ως “πολύ συμβατικό”

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ