Ένα νέο επαναστατικό πυρομαχικό αρμάτων μάχης των 120 χλστ. πολλαπλού ρόλου θα είναι η πρόταση της ισραηλινής ΙΜΙ (η οποία είναι ήδη σε διαδικασία απορρόφησής της από την Rafael) στον Ελληνικό Στρατό για το μεγάλο πρόγραμμα των 300+ εκατ. ευρώ των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης LEO2HEL/A4. Πρόκειται για το πυρομαχικό Μ339  το οποίο προορίζεται κατ’αρχήν για τα ισραηλινά Merkava Mk3 και Mk4, καθώς επίσης όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν λειόκαννα πυροβόλα των 120 χλστ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010  το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων 120mm, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία.

Πρόκειται για το προϊόν που αναπτύχθηκε με επείγουσα εντολή των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να ενσωματώσει τα διδάγματα των πολεμικών επιχειρήσεων στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου (2006) και στη Γάζα (2008).

Η εταιρία βασίστηκε στην εμπειρία του επιτυχημένου πυρομαχικού APAM-MP-T M117/1 των 105mm το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στις επιχειρήσεις.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ενσωματωμένη δυνατότητά του να πλήττει διάφορους στόχους (αντίπαλα άρματα, οχυρώσεις, κτίρια, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ.), περιορίζοντας τα διαφορετικά ήδη πυρομαχικών που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

Η καινοτομία είναι η δυνατότητα του χρήστη να προγραμματίσει το πυρομαχικό να λειτουργήσει με τρόπο που εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αποστολή, δηλαδή να συμπεριφερθεί αναλόγως του στόχου που ο χειριστής καλείται να καταστρέψει.

Οι κατασκευαστές ανήγγειλαν ότι οι δοκιμές ήταν απόλυτα και τώρα ο ισραηλινός Στρατός προχώρησε σε μία πρώτο παραγγελία που θα δώσει ώθηση στην διεθνή καριέρα του πυρομαχικού.

Ένα τέτοιο βλήμα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων, αφού αποφεύγεται η μίξη διαφορετικών πυρομαχικών που μειώνουν αναγκαστικά την μεταφερόμενη ποσότητα για κάθε αποστολή. Π.χ. μετασφέρονται 30 διατρητικά και 20 χημικής ενέργειας. Μια αρματομαχία όμως μπορεί να εξελιχθεί με τρόπο ώστε να “ξεμείνει” από διατρητικά το άρμα, ενώ μια διαφαιόμενη αρματομαχία μπορεί να εξελιχθεί σε αποστολή εκκαθάρισης αντιαρματικών φωλεών, οπότε να χρειάζονται πολύ περισσότερα χημικά πυρομαχικά.

Ήδη η ΙΜΙ προγραμματίζει παρουσίαση του πυρομαχικού μέσα στο 2011 στην Διεύθυνση Τεθωρακισμένων. Σε περίπτωση που ευοδωθεί η πρόταση της ΙΜΙ για απορρόφηση των ΕΑΣ το πυρομαχικό θα παράγεται κατά 80% στην Ελλάδα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη και σε ότι αφορά την προμήθεια με απ΄ευθείας ανάθεση των 12.000 πυρομαχικών από την Γερμανία, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Δημήτριου Γεωργιόπουλου, συγκροτήθηκε πριν τρεις ημέρες η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) της Γερμανίας, για την προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων των 120mm.

Έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση της γερμανικής προσφοράς που θα υποβληθεί στη ΓΔΑΕΕ, καθώς και η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τον επακριβή καθορισμό των όρων της προμήθειας. Στα 12.000 βλήματα περιλαμβάνονται 9.000 DM63 κινητικής ενέργειας, ή Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενα με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους-Τροχιοδεικτικά (APFSDS-T) και 3.000 Πολλαπλής Χρήσης Αντι-Αρματικά (ΜΡΑΤ) DM12A2 της γερμανικής Rheinmetall.

Το ποσό που θα καταβάλει η Ελλάδα στην απ’ευθείας προμήθεια είναι τεράστιο, υπερδιπλάσιο από αυτό που ζητούν οι Ισραηλινοί: 50.280.000 ευρώ και αφορά στην παράδοση τμηματικά, εντός 15 μηνών, και χωρίς την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, 9.000 βλημάτων 120 mm τύπου DM63, κόστους 47.655.000 ευρώ (5.295 ευρώ ανά βλήμα) και επιπλέον 3.000 βλημάτων 120 mm τύπου DM12A2, κόστους 2.625.000 ευρώ (875 ευρώ ανά βλήμα).

Το εκτιμώμενο κόστος της εν λόγω προμήθειας, όπως εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, έχει υπολογιστεί στα 52.533.000 ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ