Νέα συστήματα UAV για τον Ε.Σ. – 33,54 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη των δυνατοτήτων ενάεριας ανίχνευσης
Eνδιαφέρον εκδηλώθηκε από ελληνικής πλευράς για τη νέα έκδοση του UAV Sperwer που παρήγγειλαν οι γαλλικές δυνάμεις, το οποίο θεωρείται η κορωνίδα στην εξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος. Η νέα έκδοση θα παροουσιαστει στον Ελληνικό Στρατό τους αμέσως επόμενους μήνες. Στο τριετές κυλιόμενο που παρουσιάζει κατ'αποκλειστικότητα η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί, υπάρχει από πλευράς ΓΕΣ κονδύλιο 33,54 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των δυνατοτήτων εναέριας ανίχνευσης μέσω UAV.
Eνδιαφέρον εκδηλώθηκε από ελληνικής πλευράς για τη νέα έκδοση του UAV Sperwer που παρήγγειλαν οι γαλλικές δυνάμεις, το οποίο θεωρείται η κορωνίδα στην εξέλιξη του συγκεκριμένου συστήματος. Η νέα έκδοση θα παροουσιαστει στον Ελληνικό Στρατό τους αμέσως επόμενους μήνες. Στο τριετές κυλιόμενο που παρουσιάζει κατ’αποκλειστικότητα η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί, υπάρχει από πλευράς ΓΕΣ κονδύλιο 33,54 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση των δυνατοτήτων εναέριας ανίχνευσης μέσω UAV.
Tην ίδια στιγμή η κατασκευάστρια εταιρεία SAGEM δέχθηκε παραγγελία από την Γαλλία για μη ανακοινώσιμο αριθμό UAV Sperwer της νεότερης έκδοσης από αυτή που χρησιμοποιεί και ο Ελληνικός Στρατός για τις ανάγκες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς η χρήση των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών είναι πολύ πιο εντατική από ότι αρχικά προβλεπόταν.
Πιο συγκεκριμένα η DGA παρήγγειλε τρία ακόμη Sperwer Mk II εξοπλισμένα με το ηλεκτρο-οπτικό συγκρότημα Euroflir 350+, ενώ έχει προαίρεση παραγγελιών για ακόμη πέντε.
Επίσης στην πρόσφατη συμφωνία υπάρχει και πρόβλεψη για την παράδοση νέων τερματικών σταθμών λήψης βίντεο, όπου τα UAV μπορούν να στείλουν απ΄ευθείας σήμα που αναπαράγεται πάνω σε ψηφιακό χάρτη μεγάλης κλίμακας.
Το νέο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) έχει παραγγελθεί από το γαλλικό Στρατό και περιλαμβάνει τρία αεροχήματα εξοπλισμένα με το σύστημα παρατήρησης Euroflir 350+ της Sagem, προαίρεση για πέντε επιπλέον αεροχήματα, τηλεχειριζόμενα συστήματα λήψης εικόνας (RVT – Remote Video Terminals) και εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.
Το RVT αποτελείται από οθόνη αφής και φορητό πομποδέκτη, φερόμενο από οπλίτη ή επάνω σε όχημα, για χρήση από προωθημένους παρατηρητές ή μονάδες πρώτης γραμμής.
Παρέχει τη δυνατότητα εικόνας με ενσωματωμένα γεω-δεδομένα (γεωγραφικά δεδομένα θέσης) τα οποία απεικονίζονται επάνω σε χάρτη και μπορεί να επιχειρεί σε διαφορετικά μήκη κύματος και συχνότητες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr