Το Καναδικό υπουργείο εθνικής άμυνας διαπραγματεύεται την αγορά η τη μακροχρόνια μίσθωση 80 αρμάτων μάχης Leopard 2 από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου το Γερμανικό υπουργείο άμυνας διάκειται κατ’ αρχήν θετικά ως προς την πώληση των αρμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το καναδικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε άρματα μάχης των τύπων Leopard 2A4 και Leopard 2A5 όπως επίσης και της εξοπλισμένης με ειδική αντιναρκική προστασία Leopard 2A6M ή κάποιας αντίστοιχης επίσης εξοπλισμένης με αντιναρκική προστασία. Εξυπακούεται  ότι η υιοθέτηση της τελευταίας επιλογής θα απαιτήσει κάποιου είδους εργοστασιακή αξιοποίηση από την Krauss-Maffei-Wegmann.

Το ελληνικό παράδοξο

Και ενώ διάφορες χώρες η μία μετά την άλλη, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2 από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδεικνύει «παγερή» αδιαφορία. Φαίνεται ότι εκτιμάται ότι η δεξαμενή των γερμανικών αρμάτων είναι ανεξάντλητη, που φυσικά δεν είναι, και ότι η Ελλάδα ως γαλαντόμος αγοραστής οπλικών συστημάτων θα πληρώσει εκ νέου όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ξανοίξει η γραμμή παραγωγής ή διατίθεται να πληρώσει ακριβότερα τα άρματα από ότι στοίχισαν στο πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης» (ως γνωστόν η έντονη ζήτηση ανεβάζει τις τιμές!). Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο τέλος θα φθάσουμε να πούμε «πάλι καλά», που υλοποιήθηκε η ενδιάμεση λύση. Και όμως, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, τα πρόσθετα άρματα Leopard 2A4 τα «δικαιούμαστε», καθώς το ύψους 1,7 δις ευρώ συμβόλαιο που ανατέθηκε το 2003 απετέλεσε τον ζωοδότη της γερμανικής βιομηχανίας τεθωρακισμένων οχημάτων. Και όμως για κάποιους ανεξήγητους λόγους όχι μόνο δεν εκμεταλλεύεται το «θετικό» δυναμικό που υπάρχει στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις, ώστε να μεγιστοποιήσει τα ωφελήματα για τη χώρα μας, αλλά με μάλλον άκομψους, κυρίως «επικοινωνιακούς», χειρισμούς έχει δημιουργήσει συνθήκες κρίσεις σε όλα τα μείζονα προγράμματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ