ΤΑΜΣ AETOΣ 2011: Οι “ειδικοί” εκπαιδεύονται…
Μετά την απόφαση του ΓΕΣ να αξιοποιήσει επιχειρησιακά τους έφεδρους των ειδικών δυνάμεων και να τους εντάξουν στα επιχειρησιακά πλάνα του Επιτελείου η εκπαίδευσή τους έχει ενταθεί. "Έχουμε 15.000 κομάντο στην εφεδρεία και 50.000 FN στις αποθήκες που περιμένουν άξια χέρια να τα κρατήσουν" είχε πει στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναφερόμενος σε αυτή την απόφαση ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΣ και πλέον η ανάλογη εκπαίδευση παίρνει σάρκα και οστά.
Μετά την απόφαση του ΓΕΣ να αξιοποιήσει επιχειρησιακά τους έφεδρους των ειδικών δυνάμεων και να τους εντάξουν στα επιχειρησιακά πλάνα του Επιτελείου η εκπαίδευσή τους έχει ενταθεί. “Έχουμε 15.000 κομάντο στην εφεδρεία και 50.000 FN στις αποθήκες που περιμένουν άξια χέρια να τα κρατήσουν” είχε πει στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναφερόμενος σε αυτή την απόφαση ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΣ και πλέον η ανάλογη εκπαίδευση παίρνει σάρκα και οστά.
Έτσι οι ορεινοί όγκοι της δυτικής Μακεδονίας όπου πλέον ασκούνται οι Έλληνες έφεδροι των ειδικών δυνάμεων αποτέλεσε το πεδίο δράσης για την ΤΑΜΣ ΑΕΤΟΣ 2011. Η άσκηση ξεκίνησε την Παρασκευή στις 18 Φεβρουαρίου με την προσέλευση των πρώτων πολιτών- οπλιτών και κορυφώθηκε το απόγευμα τις άλλης μέρας στις 5μμ το απόγευμα όπου και ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων εφέδρων.
Η μάχη σε χιονοσκεπείς περιοχές είναι ένα αντικείμενο που εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες και ιδαιτερότητες σε σχέση με τον συμβατικό αγώνα εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών που σχετίζονται με την γρηγορότερη κόπωση λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, χιονιού που καθιστά τις μετακινήσεις και τις γενικά τις κινήσεις δυσκολότερες αλλά και εξαιτίας της δυσμενούς διαβίωσης για το μαχόμενο προσωπικό εφόσον αυτό δεν βρίσκεται σε κάποιο ασφαλές κατάλυμα.
Ακολούθησε, έλεγχος του οπλισμού και του εξοπλισμού και οι ασκούμενοι εξήλθαν των καταλυμάτων τους. Εν συνεχεία, άρχισε η εκπαίδευση σε διάφορα μεμονωμένα αντικείμενα που αφορούσαν το περίπολο μάχης.
Τα αντικείμενα που διδάχθηκαν στην πράξη για τους εφέδρους που θα συμμετείχαν στο περίπολο αφορούσαν τις κινήσεις ενός περιπόλου εντός εχθρικής περιοχής και τις ενέργειες που πρέπει αυτό να εκτελέσει ώστε αφενός να εξασφαλίσει όσον το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό επιβιωσιμότητας του προσωπικού αλλά και αφετέρου να καταφέρει ισχυρά πλήγματα στον εχθρό είτε άμεσα με δικά του πυρά είτε έμμεσα με πυρά υποστήριξης. Επίσης, η περισυλλογή και η περίθαλψη τραυματία με την δημιουργία περιμετρικής άμυνας ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον αντικείμενο.
Ένα ακόμα αντικείμενο που απαιτεί ορθό συντονισμό από μεριά του περιπολάρχη είναι η αντίδραση του περιπόλου όταν αυτό εμπλακεί σε εχθρική ενέδρα ενεργώντας αντέφοδο ή απεμπλοκή κατά περίπτωση. Καθώς, σιγά σιγά έπεφτε το φως της ημέρας οι εκπαιδευόμενοι άρχισαν να ετοιμάζονται για την τελική φάση.
Φωτογραφίες: Γιάννης Νικήτας
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr