Eρχονται τα 90 M1A1 Abrams – Σε αναμονή για τα ρωσικά ΤΟΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΑΡΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 443 ΣΩΛΗΝΩΝ ΤΩΝ 120 ΧΛΣΤ.
Μετά τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα πριν το τέλος του έτους φθάνουν στην Ελλάδα 90 άρματα μάχης Abrams M1A1, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο το defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ).
Η ελληνική πλευρά αναμένει απάντηση στο τυπικό αίτημα που έχει υποβληθεί στις ΗΠΑ την τιμή και τη διαθεσιμότητα (P & A: Price and Availability), και θα ακολουθήσει η υπογραφή της επιστολής αποδοχής (LOA: Letter of Acceptance). Κάποιες πηγές λένε ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδιασία για τον εφοδιασμό μιας Ταξιαρχίας με το νέο τύπο.
Θα είναι η πρώτη παρτίδα που θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση στα επόμενα χρόνια επιπλέον 300 αρμάτων του τύπου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα LEO1A5 στις ηπειρωτικές μονάδες της Δυτικής Θράκης και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κουρασμένα Μ48Α5 στα νησιά.
Ολα αυτά πριν αρχίσουν από το 2015 να παραδίδονται οι μάζες των τουρκικής κατασκευής αρμάτων μάχης ALTAY (250+250 σε πρώτη φάση).
Το κόστος υποστήριξης των Μ1Α1 είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερη είναι η ασφάλεια της χώρας και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Νέα άρματα μάχης ο Ελληνικός Στρατός πιθανότατα δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά ή τουλάχιστον μέχρι το 2050 όταν έρθει η ώρα αντικατάστασης των LEO2HEL/A4 και των M1A1 Abrams, αλλά δεν υπάρχουν και δωρεάν μεταχειρισμένα άρματα μάχης στην δυτική αγορά πλην των Μ1Α1 άρα η απόφαση ήταν μονόδρομος.
Από ελληνικής πλευράς έχουμε την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των 170 αρμάτων LEO-2HEL και των 183 LEO-2A4 και τα 90 άρματα μάχης Μ1Α1, τα οποία είναι η μοναδική ελπίδα για να καταστεί δυνατή η διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας από το 2016 και μετά (με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αποδοχή του συνόλου της προσφοράς των 400 Μ1Α1 μέχρι τότε).
Ήδη ομάδα αξιωματικών έχει ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, επιλέχθηκαν τα 90 καλύτερα άρματα της νέας παρτίδας Μ1Α1 που έβγαλε από την υπηρεσία ο αμερικανικός Στρατός τα οποία το μόνο που θα χρειαστούν είναι μέσα επικοινωνίας για να υπάρξει ομογενοποίηση με τα ελληνικά.
Η ένταξη των Μ1Α1 σε μονάδες τη πρώτης γραμμής που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν Μ60Α3 θα αλλάξει προς το θετικό το ισοζύγιο ισχύος της ελληνικής πλευράς, αν και αυτά τα οχήματα θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τα LEO2HEL/A4: Την έλλειψη ΤΟΜΑ.
Οσο η ελληνική πλευρά αρνείται να ενεργοποιήσει την δεσμευτική διακρατική συμφωνία αγοράς των 420 BMP-3 ή μέρος αυτής, τόσο εκτεθειμένα θα είναι τα όποια άρματα μάχης των ελληνικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών.
Μια πρόταση από ρωσικής πλευράς για παράδοση μεγάλου αριθμού ρωσικών BMP-2 στο πλαίσιο μιας αγοράς αριθμού περί των 100 νέων BMP-3HEL (μία αναλογία 3 μεταχειρισμένα BMP-2 έναντι 1 καινούριου BMP-2) “πάγωσε” μετά τα γεγονότα της Oυκρανίας με απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
Απέναντι, στην ανατολική όχθη του Εβρου, η Τουρκία έχειπαρατάξει ότι καλύτερο διαθέτει:
-Τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιο σύγχρονα που διαθέτουν οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις (στο σύνολο σχεδόν των 298 Leopard 2A4 που είχαν προμηθευτεί αρχικά συν το σύνολο σχεδόν των επιπλέον 41 leopard 2A4, τα οποία προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν από την Aselsan στο επίπεδο Leopard 2NG – Next Generation).
-Τουλάχιστον 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.). Στο video που ακολουθεί παρουσιάζεται η έκδοση του ACV-300 AIFV με τον πύργο Dragar
-Τουλάχιστον 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σε μοίρες άμεσης και γενικής υποστήριξης, που όπως αναφέρθηκε τελικά θα είναι όλα σχεδόν Firtina T155.
-Μεγάλο αριθμό συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων – ΠΕΠ), όπως εκτοξευτές MLRS (η Τουρκία έχει προμηθευτεί 12 εκτοξευτές και 72 βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS MGM-140 Block I) και Τ-122 Sakarya, συμπεριλαμβανομένης και μίας μόνιμα αναπτυγμένης πυροβολαρχίας πέντε ΠΕΠ TR-300 Kasirga στην Ίμβρο η οποία ως κύρια αποστολή έχει την προβολή των ελληνικών εγκαταστάσεων στη Λήμνο, και κυρίως του αεροδρομίου της 130ης Σμηναρχίας Μάχης.
Τα παραπάνω θα αρκούσαν για προέλαση στην Κεντρική Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Δυτική Θράκη…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr