Ουκρανία: “Θα εξαλείψουμε την ανάγκη του South Stream”
EurActiv / Reuters
Κίεβο, 19
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας συμφώνησε σε σχέδιο νόμου για την μεταβίβαση της διαχείρισης των αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου σε ασνεξάρτητη εταιρία στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το κράτος της Ουκρανίας θα διατηρήσει το 51% της ιδιοκτησίας, ενώ το υπόλοιπο μαζί με την διαχείριση τόσο των αγωγών όσο και των υπόγειων δεξαμενών θα περάσει στους επενδυτές με το υπόλοιπο 49.
Με την πρόσφατη, τρίτη, διακοπή της παροχής λόγω χρεών σε λιγότερο από 9 έτη, η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την απόφαση, προσπάθησε να πείσει πως όταν η ίδια δεν θα διαχειρίζεται πλέον το σύστημα οι ροές του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι στο μέλλον σταθερές και η χώρα θα είναι περισσότερο ανεξάρτητη ενεργειακά από την Ρωσία, καθώς “η Ουκρανία πλέον θα δέχεται επιστροφές αερίου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες”. Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο το αέριο αυτό θα είναι πιο προσιτό.
Στον δυτικό τύπο η απόφαση χαιρετίστηκε ως κίνηση υποσχόμενη την μελλοντική αξιοπιστία της Ουκρανίας ως χώρα διέλευσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να διατηρήσει η χώρα τα τέλη μεταφοράς χάριν της βιωσιμότητάς της, υποστηρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να θεωρήσει τον South Stream ως μη ανταγωνιστικό, καθώς δεν απαλλάσσει την ΕΕ από την στενότητα των προμηθευτών, ενώ “υποσκάπτει τη βιωσιμότητα της ίδιας της Ουκρανίας, η οποία θα χάσει με τη δημιουργία του τα έσοδα της διέλευσης”.
Παραδόξως, το γεγονός πως η ‘βιωσιμότητα’ αυτή προγραμματίζεται στη βάση της δυνατότητας εκβιασμού της Ρωσίας, ακριβώς λόγω αδυναμίας της να χρησιμοποιήσει εναλλακτική οδό, ενώ ταυτόχρονα η Ουκρανία χάνει το μισό της εισόδημα δεν έτυχε σχολιασμού.
Εξάλλου, η ασάφεια της δήλωσης, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες μακροπρόθεσμες προοπτικές του σχεδίου που αφαιρεί μεγάλο μέρος των τελών από την κεντρική κυβέρνηση μαζί με το πρόσφατο το σκάνδαλο οικογενειοκρατίας που εμπλέκει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρρυ (ο γιος του πρώτου και συνεργάτης και φίλος του δεύτερου βρέθηκαν να συμμετέχουν στην Burisma Holdings, την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ουκρανία) είναι φυσικό να δημιουργεί απορίες για τον σχεδιασμό αυτόν.
Η Ουκρανία παράγει περίπου το μισό από το αέριο που καταναλώνει. Σύμφωνα τελευταία ετήσια έκδοση εκτίμησης αποθεμάτων από την σχετική διεύθυνση των ΗΠΑ (Energy Information Administration) η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα σχιστολιθικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιριών εξόρυξης, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων ρυπαίνουν το περιβάλλον και μολύνουν με καρκινογόνους διαλύτες και κλάσματα υδρογονανθράκων τα υπόγεια νερά, παράγοντας που θα πρέπει να σταθμιστεί αναφορικά με την χώρα που θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Πόσω μάλλον που οι εκμεταλλεύσεις αυτές είναι ακριβές και οι ροές τους εξαντλούνται ταχύτατα (6-18 έτη). Κυριολεκτικά φωτοβολίδες.
Ο ανατραπείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς σε δηλώσεις του πριν τα Χριστούγεννα ήλπιζε στην απαλλαγή της Ουκρανίας από την ανάγκη δαπάνης συναλλάγματος για το φυσικό αέριο. Ημέρες πριν την έναρξη της πρόσφατης Πορτοκαλί Επανάστασης, οι Chevron, Eni και R. D. Shell υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας στο Κίεβο σε πανηγυρικές εκδηλώσεις που ενέπλεξαν πολιτικά πρόσωπα όπως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Victoria Nuland.
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη με την συγκέντρωση των αποθεμάτων στα ανατολικά και στα ρηχά της Κριμαίας. Στις ΗΠΑ, το οικονομικό μέρος αυτού του δεσμού λύθηκε αγοράζοντας στο όνομα του κοινού που επενδύει στο χρηματιστήριο ως αποταμίευμα για το συνταξιοδοτικό του σε κοιτάσματα που υπόσχονται μυθικά πλούτη, αλλά συστηματικά και σχεδόν απαρέγκλιτα κάθε χρόνο χάνουν αξία, ενώ οι περιβαλλοντικοί νόμοι έχουν κάνει ειδικές υποχωρήσεις στο όνομα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ένα είναι βέβαιο: με μεσοσταθμική ετήσια μείωση των ροών της τάξης του 30%, σε επτά με δέκα χρόνια η παραγωγή δεν μπορεί να συντηρήσει τα έξοδα των αγωγών διασύνδεσης των πηγαδιών. Στο μεταξύ οι πηγές έχουν αλλάξει χέρια δυο τρεις φορές, αξίες έχουν ανέβει και πέσει εταιρείες έχουν εξαγοραστεί και συγχωνευτεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr