Η Νορβηγία θεωρεί ότι είναι “ιδιαίτερα πιθανή” ένοπλη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Αρκτική
ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΑΧΗΣ
Για κίνδυνο πολεμικής αναμέτρησης στον Αρκτικό Ωκεανό μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας προειδοποιεί το νορνηγικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι “Το ΝΑΤΟ δεν είναι σημερα έτοιμο για κάτι τέτοιο και πρέπει να προετοιμαστεί γρήγορα”.
Οι Νορβηγοί ζήτησαν περαιτέρω ενεργοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον Αρκτικό κύκλο, αναβάθμιση των επιχειρησιακών σχεδιασμών του και πραγματοποίηση περισσότερων και συνεχών ασκήσεων έτσι ώστε η συμμαχία να είναι έτοιμη για πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία.
Οι Νορβηγοί φαίνονται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την δραστηριότητα της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό, την στρατιωτικοποίησή του με ενεργοποίηση βάσεων, αποστολές του ρωσικού Ναυτικού και πτήσεις ρ4ωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών που ζήτησαν από τον Καναδά να τεθεί επίσημα το θέμα μιας ενδεχόμενης σύρραξης με τη Ρωσία για τον Αρκτικό Ωκεανό και των αποτρεπτικών μέτρων που θα πρέπει να αναλάβει το ΝΑΤΟ για να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική.
Ταυτόχρονα εμφανίζονται ανήσυχοι και για την προσέγγιση της Ισλανδίας με την Κίνα, καθώς η νησιωτική αυτή ώρα θεωρείται «αξονας» του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Αυτό αποκάλυψε ο Stephen Saideman καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Carleton στην Οττάβα και κορυφαίος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στον Καναδά.
Όπως αναφέρει το “Business insider Australia” ο Saideman αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Νορβηγό αντιστράτηγο τριών αστέρων Morten Haga Lunde και διοικητή του επιχειρησιακού στρατηγείου των ενόπλων δυνάμεων τηςε χώρας, οι Νορβηγοί γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για τις «διεισδύσεις»» της Ρωσίας στην περιοχή του Αρκτικού δίνοντας, όπως είπε, το αίσθημα ότι ο «πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin έχει πάρει μια ξεκάθαρη επιθετική στάση έναντι όλων όσων γειτονικών κρατών απειλούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στον Αρκτικό».
«Η γειτνίαση γεννά ενδιαφέρον και όχι περιφρόνηση», αναφέρει ο Saideman για τις ρωσικές κινήσεις στον Αρκτικό. Αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη του στην συγκεκριμένη περιοχή σε περίπτωση ρωσικής επιθετικής ενέργειας.
«Οι Νορβηγοί θέλουν το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τα παλιά επιχειρησιακά σχέδια που έχει για την περιοχή και που χρονολογούνται από την εποχή των αρχών της δεκαετία του ΄90 και να συντάξει νέα που θα καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες ασφάλειας», εξηγεί ο Saideman.
Εν ολίγοις αναφέρει ο Καναδός καθηγητής «οι Νορβηγοί θέλουν από το ΝΑΤΟ να είναι περισσότερο έτοιμο για ένα πόλεμο στην Αρκτική με τη Ρωσία».
«Οι Νορβηγοί θέλουν να δυο από το ΝΑΤΟ περισσότερη δραστηριότητα στον Αρκτικό, περισσότερη εκπαίδευση, νέο δόγμα δράσης και περισσότερες ασκήσεις», συμπληρώνει.
Δεν είναι όμως μόνο η Ρωσία η κύρια πηγή ανησυχίας για τους Νορβηγούς αλλά και η Κίνα και οι δεσμοί που αναπτύσσει η Ισλανδία με τη χώρα αυτή.
«Αυτό φυσικά θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στον οποιοδήποτε που έχει διαβάσει το μυθιστόρημα του Tom Clancy “Red Storm Rising” εξηγεί ο Saideman λέγοντας πως η Ισλανδία συνιστά κύριο άξονα του ΝΑΤΟ στον βόρειο Ατλαντικό.
Και η Νορβηγία δεν είναι μακριά από τα διεθνή ύδατα του βόρειου πόλου τα οποία μπορεί να γίνουν στο προσεχές μέλλον αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Δεν ερίναι ανάγκη και να γίνει στρατιωτική υπερδύναμη καθώς βρίσκεται εντός του ΝΑΤΟ παρόλα αυτά μεταξύ του 2008 και του 2012 ήταν ο 18ος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο ενώ προετοιμάζεται να παραλάβει το πλέον σύγχρονο μαχητικό του κόσμου το F-35, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Είναι άγνωστο ποια θα είναι η ανταπόκριση του ΝΑΤΟ στις Νορβηγικές εκκλήσεις αλλά προς τον παρών η Ρωσία έχει εστιασμένο την προσοχή της για άλλη μια φορά στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο του ρωσικού ΝΑΤΟ του CSTO δηλαδή πραγματοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλες ασκήσεις στην επαρχία του Volgograd 400 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα με τη συμμετοχή τόσο της Αρμενίας όσο και της Λευκορωσίας δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Μόσχα στηρίζει και στηρίζεται στους συμμάχους της όπως ακριβώς κάνει και η Ουάσιγκτον.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr