“Πολύ λυπημένη” η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ ζήτησε από τους συμπατριώτες της να μην πτοηθούν μετά την ιστορική ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από τη Γερμανία (7-1) στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μπέλο Οριζόντε. Η ήττα ακολουθήθηκε από βανδαλισμούς με χαρακτηριστικά στοχευόμενης υπονόμευσης.

Όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι, έχω στενοχωρηθεί παρά πολύ από την ήττα. Είμαι πολύ λυπημένη για όλους μας, για τους οπαδούς, για τους παίκτες. Ωστόσο δεν πρέπει να πτοηθούμε” ζητώντας από τους Βραζιλιάνους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, αναφέροντας τους στίχους της πασίγνωστης σάμπα “Volta Por Cima”, του βραζιλιάνου συνθέτη Πάουλο Βαντζολίνι.

Πριν από την ταπεινωτική ήττα, τη χειρότερη στην ιστορία της βραζιλιάνικης Σελεσάο, η πρόεδρος εξέφραζε ικανοποίηση για την επιτυχία του Μουντιάλ, του οποίου η διοργάνωση εξελίχθηκε χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα παρά τις αρχικές ανησυχίες.

Υποψήφια για μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, η Ρουσέφ που είχε δεσμευτεί εδώ και μήνες ότι η Βραζιλία θα διοργάνωνε το Μουντιάλ, αύξησε τη δημοτικότητά της κατά τέσσερις μονάδες στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας ποσοστό 38% των προθέσεων ψήφου και διατηρώντας σταθερό προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Η κα Ρουσέφ, κατά την τελευταία διετία εμπλέκεται σε πολλά σημεία αντιπαράθεσης των αναδυόμενων οικονομιών με το πλέγμα των συμφερόντων των Δυτικών τραπεζών και κυβερνήσεων, ενώ στάθηκε ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που τόλμησε να καταγγείλει την εξαγωγή πληθωρισμού μέσω τυπώματος νομίσματος, από πλευράς των ΗΠΑ.

Εξάλλου, η δημιουργία της Κεντρικής και ΑναπτυξιακήςΤράπεζας των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), οι οποίες εμμέσως έχουν δηλώσει πως θα ρίξουν τα δολάριά τους στην αγορά για να αποκτήσουν νέα αποθεματικά, δημιουργεί ανησυχίες σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη. Τι ακριβώς θα είναι τα αποθεματικά αυτά, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Ν. Υόρκης και την Φεντ. Οι δύο πιθανότερες επιλογές, τα ίδια τους τα νομίσματα και ο χρυσός, θεωρούνται απειλητικές, ενώ συγκεκριμένα η δεύτερη, καταστροφική.

Σχολιαστές του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και μακρο-οικονομολόγοι έχουν επισημάνει τον υψηλότατο κίνδυνο καλπάζοντος πληθωρισμού σε περίπτωση που τα δολάρια αυτά αρχίσουν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ, ενώ η κίνηση δημιουργεί ανησυχίες και για την εναλλακτική πρόταση που έχουν Λονδίνο και Γουώλ Στρητ, σε περίπτωση που εκπέσει το δολάριο από τη θέση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δηλ. στην καταφυγή στη λύση τυπώματος νομίσματος από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη λύση αυτή, τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights), δηλαδή η ποσόστωση των κρατών στα αποθεματικά του ΔΝΤ, θα είναι και το ποσοστό με το οποίο η οικονομία τους θα στηρίξει το νέο αποθεματικό και θα ρυθμίσει την τακτοποίηση των λογαριασμών στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Ως καταπληκτικός ταχυδακτυλουργός, το σύστημα των Δυτικών Τραπεζών παραμένει ο κύριος παίχτης επί σκηνής, διατηρώντας τον έλεγχο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Επείγει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στις συζητήσεις αυτές περί Κεντρικής και Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.  

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για το πολύ υψηλό κόστος του Μουντιάλ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη χαοτική προετοιμασία της διοργάνωσης, τις καθυστερήσεις στην κατασκευή γηπέδων και υποδομών, καθώς και για την εγκατάλειψη πολλών σχεδίων αστικής κινητικότητας.

Ωστόσο, η Ρουσέφ διαχωρίζει πάντα την πολιτική της τύχη από αυτήν της Σελεσάο στο Μουντιάλ, έχοντας δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βραζιλία θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει ή να χάσει. Οι αντίπαλοί της φοβούνταν ωστόσο πως μια νίκη της Βραζιλίας στον τελικό στις 13 Ιουλίου στο Μαρακανά θα ενίσχυε τη θέση της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ