Απόλυτη ταύτιση µε τις θέσεις και τέλειο συντονισµό µε τις ενέργειες των ΗΠΑ για τη µη κατάργηση των όπλων διασποράς, που θεωρούνται απαραίτητα στο ελληνικό οπλοστάσιο, επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο των κρίσιµων διαπραγµατεύσεων της Σύµβασης του Οσλο την περίοδο 2007-2008.

Στα τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks, και που παρουσιάζουν τα «Νέα», γίνεται ξεκάθαρο πως τουλάχιστον ενάµιση χρόνο πριν από την υπογραφή της εν λόγω σύµβασης από τις χώρες που υποστηρίζουν την απαγόρευση της παραγωγής, µεταφοράς και αποθήκευσης των πυροµαχικών διασποράς, οι Ελληνες διαβεβαίωναν τους Αµερικανούς ότι τάσσονται µε το µέρος τους.

Σηµειώνεται ότι όπως οι ΗΠΑ έτσι και η χώρα µας περιλαµβάνεται στο γκρουπ των δεκαεπτά κρατών παγκοσµίως που παράγουν όπλα διασποράς και πως 108 χώρες διεθνώς εκ των οποίων οι 33 ευρωπαϊκές συµµετέχουν στη σύµβαση για την κατάργησή τους είτε ως συµβαλλόµενα µέρη είτε ως υπογράφοντες. Ανάµεσά τους περιλαµβάνονται: Γερµανία, Γαλλία, Ηνωµένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιαπωνία και πολλές ακόµα. Οχι όµως η Ελλάδα.

Από το Μάρτιο του 2007, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργός Αµυνας ο Ευάγγελος Μεϊµαράκης, έλληνας διπλωµατικός υπάλληλος διεµήνυε στους Αµερικανούς ότι η χώρα µας συµφωνούσε µε την αµερικανική θέση για τα όπλα διασποράς, σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 07Athens441.

Εξέφραζε δε την «έκπληξη και απογοήτευσή του» που συγκεκριµένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Ηνωµένο Βασίλειο, ενώ είχαν δηλώσει αρχικά την αντίθεσή τους να εξεταστεί το θέµα σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της Σύµβασης για Ορισµένα Συµβατικά Οπλα (CCW) – θέση την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακόµα και σήµερα – τελικά υπέγραψαν τα συµπεράσµατα µίας πρώτης διάσκεψης για τα όπλα διασποράς που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2007 στο Οσλο.

Σχεδόν τρεις µήνες αργότερα,στα τέλη Μαΐου,άλλο τηλεγράφηµα (07Athens1076) εµφανίζει τον ίδιο διπλωµατικό υπάλληλο να αναφέρει ότι οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Αµυνας είναι «όσο πιο κοντά γίνεται στις (θέσεις των) ΗΠΑ».

Ακόµα επεσήµανε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε στη σύσκεψη για τα όπλα διασποράς στη Λίµα, επειδή οι διοργανωτές ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συµµετέχοντες και όχι λόγω των θέσεων της χώρας µας, οι οποίες ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται σε αντίθεση µε αυτές της Νορβηγίας (που ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατάργηση των όπλων διασποράς).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ