Προχωρά η κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ένα έργο αμφιλεγόμενου επιχειρησιακού χαρακτήρα, που πάντως δείχνει να έχει συνεισφέρει στην αποτροπή της εισόδου των λαθρομεταναστών.

Το ευχάριστο είναι ότι υλοποιείται ταχύτατα χάρη στο Μηχανικό του Στρατού και το ερωτηματικό είναι αν και κατά πόσον μπορεί να προσφέρει σε περίοδο επιχειρήσεων, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Ελπίζεται ότι λόγω του πλάτους του θα αχρηστευθούν οι γέφυρες που έχει προμηθευτεί ο τουρκικός Στρατός.

Πάντως, ουσιαστικά απαγορεύει και την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση-αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού. Το ερώτημα είναι αν εν έτει 2011 μία αντιαρματική τάφρος έχει θέση σε σύγχρονες αμυντικές επιχειρήσεις. Δηλαδή αν αυτό που “χρεοκοπήσε” επιχειρησικά το 1940 μπορεί το 2011 ή το 2020 να έχει αποτελέσματα στον εχθρό…

Εν πάση περιπτώσει χθες στην ομιλία του στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απατώντας σε ερώτηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργου Καρατζαφέρη (με τον οποίο φαίνεται ότι οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί μετά από ένα πεντάμηνο έντασης αποκάλυψε ότι το έργο προχωρά και στο Κάραγατς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «…Ξέρετε ότι έχει σχεδόν μηδενιστεί η διέλευση παράνομων μεταναστών από το προγεφύρωμα [Κάραγατς]. Αυτό συμβαίνει διότι εκτελούνται έργα τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ -ας τα χαρακτηρίσουμε εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα- τα οποία έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό θα ακολουθήσουν και το μήκος του ποταμού».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ