Το ΓΕΣ θα ανάψει το πράσινο φως για τα πυρομαχικά αρμάτων των 120 χιλ.;
Τελικά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) θα επιστρέψει ο φάκελος για την προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων των 120 χιλ., αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιλεχθεί αυτή η διαδικασία ώστε ο χρήστης να εκφράσει τα σχόλιά του επί των ευρημάτων της επιτροπής αξιολόγησης της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI).
Τελικά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) θα επιστρέψει ο φάκελος για την προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων των 120 χιλ., αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιλεχθεί αυτή η διαδικασία ώστε ο χρήστης να εκφράσει τα σχόλιά του επί των ευρημάτων της επιτροπής αξιολόγησης της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος (RFI).
Το εν λόγω πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Απρίλιο του 2003 εκδόθηκε η αρχική εντολή Προμήθειας Πυρομαχικών Αρμάτων των 120 χιλ. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχική εντολή προμήθειας, το πρόγραμμα καρκινοβατεί ακόμη και η προοπτική ταχείας υλοποίησης φαντάζει αβέβαιη. Αν και όλα δείχνουν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, το μόνο βέβαιο είναι ότι η παραγωγή των πρώτων ελληνικών πυρομαχικών δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το 2010.
Ας σημειωθεί ότι τα πρώτα ελληνικά Leopard 2HEL αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής και ο συνδυασμός υπερσύγχρονου άρματος μάχης, χωρίς όμως ανάλογα πυρομαχικά, μάλλον δεν περιποιεί τιμή στον προγραμματισμό μας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών έχει διαπιστώσει ότι τα πυρομαχικά της Rheinmetall Waffen & Munition (RWM) είναι πλήρως πιστοποιημένα για το σωλήνα L55 του Leopard 2HEL και ότι η επιλογή των Leopard 2HEL βασίστηκε κυρίως στο αυξημένης επιχειρησιακής ικανότητας «σύστημα» πυροβόλου-πυρομαχικού (πυροβόλο L55, πυρομαχικό DM53/DM63] έναντι των ανταγωνιστών του.
Όταν όμως ήρθε η στιγμή για την προμήθεια των πυρομαχικών του, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε η αναγκαία πολιτική βούληση από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για απευθείας ανάθεση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η αρχική εντολή προμήθειας αναφερόταν ρητά σε συγκεκριμένο αριθμού ονομαστικού (NSN: NATO Stock Number).
Στα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης πυρομαχικών αναφέρονται ότι:
α) Τα προσφερόμενα πυρομαχικά των εταιρειών ATK, RWM και ΙΜΙ καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του RFI σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση, εναλλαξιμότητα και ασφαλή χρήση αυτών σε πυροβόλο λείου σωλήνα L44 που φέρει το άρμα LEO 2Α4.
β) Τα προσφερόμενα πυρομαχικά της εταιρείας RWM καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις του RFI σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση, εναλλαξιμότητα, και ασφαλή χρήση αυτών σε πυροβόλο λείου σωλήνα L55 που φέρει το άρμα LEO 2ΗΕL.
γ) Από τα υποβληθέντα στοιχεία των εταιρειών ΑΤΚ και IΜI δεν προκύπτει ότι τα προσφερόμενα από αυτές πυρομαχικά είναι πιστοποιημένα, εναλλάξιμα και ασφαλή για χρήση σε πυροβόλο λείου σωλήνα L55 που φέρει το άρμα LEO 2ΗΕL».
Το πόρισμα καταλήγει διευκρινίζοντας ότι η επιτροπή «εκτιμά ως σκόπιμη την πραγματοποίηση βλητικών δοκιμών των προσφερόμενων πυρομαχικών σε πυροβόλο λείου σωλήνα L55 επί άρματος LEO 2ΗΕL με σκοπό την πλήρη και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των προσφερομένων βλημάτων».
Εκείνο όμως που καθιστά επείγουσα την υλοποίηση του προγράμματος είναι το ότι τα νέα άρματα μάχης Leopard 2HEL θα αρχίσουν να παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό το πρώτο τρίμηνο του 2006 ενώ η αντίστοιχη παραγωγή πυρομαχικών με τις παρούσες διαδικασίες και τους όρους του RFI (συμπαραγωγή με ποσοστό ελληνική προστιθέμενη αξία 53% και 60%) δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει πριν από το 2009.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε παραγγελία 7.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας DM63 των 120 χιλ. σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια 298 Leopard 2A4 από τα γερμανικά αποθέματα.
Έτσι είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παρουσιάσει πρώτη απέναντι από τον Έβρο τα άρματα μάχης Leopard 2A4 εξοπλισμένα με το καλύτερο θεωρούμενο σήμερα πυρομαχικό των 120 χιλ. Η RWM, αντιλαμβανόμενη ότι αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί ανισορροπία για την ελληνική πλευρά, έχει ήδη εκφράσει επισήμως τη διάθεσή της να παραχωρήσει στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ποσότητες βλημάτων DM63 που θα καλύψουν με επάρκεια τις ελληνικές ανάγκες μέχρι την έναρξη της εγχώριας παραγωγής.