Ισραηλινός Τύπος: “Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα ποτέ δεν ήταν καλύτερες – Μαζί και με την Κύπρο θα είμαστε η υπερδύναμη της Α.Μεσογείου”
ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Π.ΚΑΜΜΕΝΟ
Ένα άρθρο εγκώμιο “στη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία έχει στριμώξει την Τουρκία”, δημοσιεύτηκε στο ισραηλινό σάιτ Arutz Sheva και το οποίο ξεκινά με τη χαρακτηριστική φράση “οι ελληνοισραηλινές σχέσεις ποτέ δεν υπήρξαν καλύτερες” και φυσικά προστίθεται στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, καθώς όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην περιοχή της Α.Μεσογείου ο εβραϊκός παράγοντας.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός Τύπος γράφει τόσο “διαχυτικά” για την Ελλάδα κάτι που προμηνύει θετικές εξελίξεις για την χώρα και προβλήματα για την Τουρκία.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά, «οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ποτέ δεν ήταν καλύτερες» και συνεχίζει περιγράφοντας ότι «οι πιέσεις της Τουρκίας στην ελληνόφωνη Κύπρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ώθησαν Κυπρίους και Ελλαδίτες σε μια πρωτοφανή (unprecedented) αμυντική και οικονομική σχέση με την Ιερουσαλήμ».
Αλλά η σχέση (σ.σ. συμμαχία), γράφει το ισραηλινό σάιτ, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τη νέα ακροαριστερή κυβέρνηση. (σ.σ. Εδώ αναφέρεται στους «φόβους» κάποιων Ελλήνων Εβραίων, που νόμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάλαγε τη συμμαχία για χάρη των Παλαιστινίων).
«Μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ένας προβληματισμός στο Ισραήλ ότι η πολιτική τους στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αλλάξει. Ήταν ένας αριθμός ΣΥΡΙΖΑίων ακτιβιστών το τελευταίο καλοκαίρι που πρωταγωνίστησαν σε διαδηλώσεις ενάντια στην επιχείριση «Protective Edge» (σ.σ. στον πόλεμο Ισραηλινών και Χαμάς στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Arutz Sheva, έχει έναν αριθμό φιλοπαλαιστινίων πολιτικών. «Αλλά άλλοι παράγοντες περιόρισαν την οποιαδήποτε επιρροή. Πιθανώς να είχαν αυτές οι απόψεις στην ολοένα αυξανόμενη σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ».
Το Arutz Sheva μίλησε με το διπλωμάτη, Arye Mekel, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, ο οποίος εξήγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συμμαχία από 14 μικρότερα ακροαριστερά κόμματα. Ένας μάλιστα αναπληρωτής υπουργός είχε συμμετάσχει και σε έναν από τους στολίσκους που ξεκίνησαν για τη Γάζα».
«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη Κύπρο, το ελληνόφωνο νησιωτικό έθνος «κάθεται» στα ίδια κοιτάσματα φυσικού αερίου με το Ισραήλ. Αλλά το νησί είναι διχοτομημένο. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού και δημιούργησε έναν ξεχωριστό θύλακα για τους Τούρκους που ζουν στο νησί.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κάποια από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκουν στη Βόρεια Κύπρο, ένα «κράτος» του οποίου την ανεξαρτησία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, η οποία απειλεί την Κύπρο στο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο. Με αυτό το «φόντο» και τις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις παγωμένες, Ισραήλ και Ελλάδα επέκτειναν την στρατιωτική τους συνεργασία».
Και στη συνέχεια το Arutz Sheva πλέκει το εγκώμιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Χάρη στη συγκυβέρνηση του δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι όποιοι φόβοι υπήρχαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε στάση απέναντι στην Ιερουσαλήμ διαψεύστηκαν». (σ.σ. έγινε προσπάθεια από κάποιους να εμφανιστεί ο Πάνος Καμμένος στην κοινή γνώμη του Ισραήλ ως «αντισημίτης», τώρα είναι ο «σωτήρας» της συμμαχίας ).
«Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο».
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συναντήθηκε με το προεδρείο της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee (AJC) και μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος σήμερα το απόγευμα.
Έγινε ανασκόπηση περιφερειακών θεμάτων που αφορούν την ελληνική και αμερικανική πλευρά.
Ο πρέσβης Μέκελ δε βλέπει τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία ως «πρωταρχικό» πρόβλημα για την Ελλάδα.
«Υπήρξε μια ημι-κρίση όταν οι Κύπριοι βρήκαν φυσικό αέριο και αρνήθηκαν να το μοιραστούν με τους τουρκοκύπριους. Οι Τούρκοι έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή, αλλά στο τέλος δεν κατάφεραν τίποτα και οι Κύπριοι συνεχίζουν τις έρευνες».
«Ο Καμμένος μας είναι γνωστός. Ο Καμμένος ήταν πάντα φιλικός με το Ισραήλ, ειδικά πριν μερικά χρόνια πριν όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και είχαμε κάποια θέματα στην περιοχή».
«Το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά εγκαταστήσαμε έναν στρατιωτικό ακόλουθο, έναν συνταγματάρχη, στην Αθήνα. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στις σχέσεις μας».
Όπως επισημαίνει το ισραηλινό Μέσο, Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν ευρέως στην ενέργεια. Γίνονται συζητήσεις για κοινές έρευνες και γεωτρήσεις και αγωγούς που θα συνδέουν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο. Ένα έργο που συζητιέται είναι να απλωθεί υποβρύχιο καλώδιο 2.000 μέγκαβατ που θα συνδέσει Κύπρο και Ισραήλ με την Ευρώπη. Η αμυντική συμμαχία συνδέεται ευθέως με τις απειλές της Τουρκίας.
Το σημαντικό είναι ότι το παραπάνω άρθρο δημοσιεύεται σε ένα ΜΜΕ που όταν εκλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε… αντι-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αναπαρήγαγε αμάσητα «φήμες» που εμφάνιζαν τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τον… χειρότερο εχθρό του Ισραήλ. Προφανώς κατανόησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έτσι από εκεί που ο Πάνος Καμμένος παρουσιαζόταν ως αντισημίτης, αποκαταστάθηκε η αλήθεια, ότι δηλαδή ήταν πάντοτε υπέρ της συμμαχίας Ελλάδας – Ισραήλ, και ο λόγο είναι απλός. Εξασφαλίζει την γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία της χώρας στην Α.Μεσόγειο και περικυλώνει γεωστρατηγικά την Τουρκία.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας «βγαίνει» από το κάδρο των «ακτιβιστών για τη Γάζα», στο οποίο -φυσικά- και παραμένουν κάποιοι από τις πολυάριθμες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ
Το άρθρο απευθύνεται στην ισραηλινή κοινή γνώμη. Την ενημερώνει για πράγματα που δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει και την καθησυχάζει ότι ο μοναδικός φίλος του Ισραήλ στον κόσμο, αυτή την εποχή, η Ελλάδα δηλαδή, θα παραμείνει φίλος και σύμμαχη χώρα. Όπως είναι και η πραγματικότητα δηλαδή, αφού ουδέποτε η νέα ελληνική κυβέρνηση διανοήθηκε να χαλάσει τη συμμαχία μας με το Ισραήλ για να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες κάποιων γραφικών.
Εξάλλου, από τη στιγμή που οι ηγεσίες των Παλαιστινίων αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τον Ερντογάν, άλλαξε το γεωπολιτικό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχουμε κανένα συμφέρον να βάζουμε “πλάτη” για γεωπόλιτικούς φίλους των Τούρκων που δεν έχουν να μας προσφέρουν στη παρούσα φάση κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.
Αδελφοί με τους Ισραηλίτες δεν είμαστε, είμαστε όμως μακραίωνα έθνη και έχουμε μάθει να επηρρεάζουμε μαζί τα πλανητικά δρώμενα για χιλιετίες. Καμιά φορά τα αρχαία έθνη έχουν πιο πολλά κοινά και πιο στέρεες βάσεις συνεννόησης από τους υπόλοιπους. Εξ’ου και ο σεβασμός που έχουν για εμάς και οι υπόλοιποι των Αρχαίων Εθνών που έχουν επιβιώσει όπως οι Κινέζοι, οι Αιθίοπες, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί, οι Ιρανοί (Πέρσες) αλλά ακόμα και τα έθνη που δεν είχαν την τύχη να έχουν δικό τους κράτος όπως οι Ασσύριοι, και οι Κούρδοι (οι Καρδούχοι του Ξενοφώντος).
Με τους νεώτερους Ρώσους και Σέρβους μας ενώνει η Ορθοδοξία, με τους Αρχαίους μας ενώνει το κοινό βάδισμα και η επιβίωση χιλιετιών.Όλα αυτά φτιάχνουν δεσμούς άρρηκτους και η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως το έχει κατανοήσει καλύτερα απ’ολες τις προηγούμενες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr